Álomszép magnólia

magnolia002Bár áprilisban a tavaszi virágok kibontják szirmaikat, gyönyörű lilában, halvány rózsaszínben, napsütötte sárgában pompáznak, mégis a magnólia virágba borulását kevés növény tudja felülmúlni. A pazar látványt annak köszönhetjük, hogy a feltűnő virágok a levelek előtt jelennek meg, ezért még jobban tudnak érvényesülni.

Az utóbbi időben a magnólia fajták számtalan nemesítésen estek keresztül, melynek köszönhetően a klasszikus rózsaszín virágú sárga és sötétpiros árnyalatokkal bővült. Olyan fajtákkal is találkozhatunk, melyeknél a színátmenet többször is megváltozik a virágzási időszak alatt. Az ismert nagyvirágú liliomfa virágai lenyűgözőek, azonban egy éjszakai fagy véget vethet a virágpompának. Az új nemesítések esetében ez a veszély kevésbé fenyeget, hiszen később nyílnak festői virágai, sőt olyan fajtát is beszerezhetünk (’Genie’, ’Cleopatra’), melyek a nyár folyamán még egyszer virágba borulnak.

magnolia001A magnólia helyét alaposan tervezzük meg, hiszen a régi, nagyvirágú liliomfa hatalmasra növekszik, de az új nemesítések kompakt fajtái is akkor érvényesülnek a leginkább, ha szoliterként ültetjük el a kertben. A nagyvirágú liliomfának legalább 5x5 méteres helyre van szüksége ahhoz, hogy teljes szépsége megmutatkozhasson, a csillagvirágú magnóliának elegendő a 2x2 méteres terület is.

Minden magnólia fajta a napos fekvésű, szélvédett helyen tud leginkább fejlődni. A megfelelő talaj humuszban gazdag, enyhén savas, ezért ültetéskor vegyítsünk a kerti földhöz rododendron földet. Száraz időszakban rendszeresen öntözzük, a gyökérzónát pedig érdemes mulcsréteggel védeni a kiszáradástól. Meghálálja az esővízzel való öntözést, főként, ha némi rododendron tápoldattal gazdagítjuk.

Azért, hogy nyáron se nélkülözzük a színes virágpompát, ültethetünk a liliomfa mellé iszalagot, vagy hagymás virágokat, esetleg valamilyen talajtakaró növényt. Ezeket legjobb a magnóliával együtt elültetni, hiszen a bokor körüli kerti munkálatokkal kárt okozhatunk a növény sekély gyökérzetében, mely pusztuláshoz vezet. Ugyanezért nem ajánlott a liliomfa átültetése sem. A metszésre erőteljes sarjadzással reagál, inkább ne vágjuk le az ágait, hagyjuk teljes szépségében kibontakozni.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016