Árnyas kert

Számos növény nem tud meglenni napfény nélkül. Ez főként a mediterrán fajtákra vonatkozik, melyek hozzászoktak az egész napos fényáradathoz, azonban rengeteg olyan növény közül választhatunk, melyek félárnyékban vagy teljes árnyékban is jól érzik magukat, hiszen ritka az olyan kert, amelynek minden része napsütötte. Az árnyas kert a nyári forróságban kellemes klímával kecsegtet bennünket, jól esik a délutáni tikkasztó hőségben egy nagyobb lombos fa árnyékában hűsölni.

A félárnyék azokat a helyeket jelöli, melyeket napi 5 óránál kevesebb közvetlen napsütés ér. A folyamatosan változó fényviszonyok, a magasabb páratartalom, a rövidebb időtartamú napsütéses órák kedveznek a számos páfrány fajtának, a tollbugának vagy a filigrán völgycsillagnak. Az alapvetően sok napfény kedvelő borkóró vagy a himalájai keserűfű is kiválóan fejlődik félárnyékban.

Az árnyas területek titokzatosságot kölcsönöznek a kertnek, olyan természetes hatást biztosítanak, mintha hatalmas bükk fákkal övezett erdőben sétálnánk. A napfény szegény területen, mely magas házak északi oldalát vagy a sűrű, örökzöldek alatti területet jellemzi, a borostyán vagy a meténg, amely gond nélkül tud fejlődni, ezentúl azonban igen szegényes a fajválaszték. A kialakítás nagyban függ a kert stílusától, hiszen magasba törő lombos fák alá erdőszerű aljnövényzet illik, míg több emeletes épületek által vetett árnyékba a geometriai formák, a modern stílus mutat igazán jól. A fénnyel áttört árnyékban sokkal kellemesebb pihenni, mint teljes árnyékban, hiszen kizárólag tikkasztó hőségben menekülünk el olyan helyre, ahol egyáltalán nem éri bőrünket a napsütés, egyéb esetben némi szórt fény kimondottan jól esik reggeli közben.

Számtalan árnyéktűrő faj Ázsiából származik, ennek ellenére Magyarország éghajlati viszonyai között remekül megélnek. Ugyan az árnyékban is virágzó növények választéka nem túl nagy, viszont ezt ellensúlyozandó rengeteg olyan faj közül választhatunk, melyek leveleikkel és növési formájukkal díszítenek. Ilyen például a tópartifű (Rodgersia) vagy az árnyliliom, mely a fehér levélmintával kivilágosítja a sötétebb zugokat. A hortenzia világoskék, lila viráglabdái rendkívül jól érvényesülnek a tompa fényben, és kiragyognak a levéldísznövények sokaságából. Az árnyas ágyásoknak megvan az a hatalmas előnyük, hogy rendkívül könnyen gondozhatók, hiszen a sűrű aljnövényzet megakadályozza a gyomosodást, és jóval kevesebbet kell öntözni, mint a napsütötte ágyásokat.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin