Az automata öntözőrendszer működése

ontozorendszer-budapest5Automata öntözőrendszer a kertünkbe telepített olyan berendezés, amely nélkülözve minden emberi felügyeletet, vezérlőegységébe írt program alapján öntözi meg a kertet.

Az automata öntözőrendszer a talajba beásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak megfelelően zónákra van felosztva. A zónák számát általában a kert tagoltsága, növényzete, a napsütötte órák száma és a rendelkezésre álló víz mennyisége határozzák meg.

Minden zónához tartozik egy-egy vízcsőhálózat, melyekre a megfelelő helyen vannak felszerelve az öntöző elemek. Ezek az öntöző elemek lehetnek a szórófejek, mikro szórófejek vagy csepegtetőcsövek. Egy zónára egy öntözési módszer használata javasolt.

ontozo-terv1

Minden zónát egy elektromosan nyitható szelep vezérel, melyet egy központi automatika irányít. A víz a szelepeken keresztül jut el az öntöző elemekig, egyszerre csak egy zóna megnyitásával. A zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a talajból, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. A csepegtető cső és a mikro szórófejek is ugyanezen az elven működnek, azonban ezek nem kiemelkedő elemek.

Az esőérzékelő kikapcsolja az öntözőrendszert, amennyiben az időjárást azt indokolja, majd visszakapcsolja, amikor szükséges.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016