Belső udvar

belso-udvarÉdesapám keresztapja Pesterzsébeten lakott egy csendes mellékutca aprócska családi házában. Az előkertben gyönyörű rózsatövek virultak egész nyáron, azonban az L alakú házacska hátsó udvarrészében olyan kicsi volt a terület, hogy egyszerű szürke betonnal fedték be. Sivár volt és színtelen. Nem is gondoltak arra, hogy a beton helyett használhattak volna terméskövet, dézsás növényekkel pedig hangulatossá varázsolhatták volna a fallal körbe vett helyet. Pedig olyan kézenfekvő.

Egy apró területű belső udvarról ritkán képzeljük el, hogy hangulatos kertet alakíthatunk ki belőle. Olykor a belső udvar túl árnyékos, vagy épp ellenkezőleg, a napsütés irgalmatlanul felmelegíti. Amit elsőre hátránynak gondolhatnánk, – az udvart körbeölelő falak – abból előnyt is kovácsolhatunk.

clematisA téglafal védelmet nyújt, biztosítja a komfortérzetet, kizárja a kíváncsi pillantásokat. Ráadásul a falra bátran futtathatunk vadszőlőt vagy borostyánt, így azonnal kellemes környezetet hoztunk létre a belső udvarból. Amennyiben a fal nem tűnik túl erősnek, inkább használjunk növényfuttatót.

Félárnyékos helyre ültethetünk Clematist, árnyékba pedig kúszó hortenziát vagy örökzöld loncot. Belső udvarnál azonban inkább a forróság és az extrém fényviszonyok a jellemzők, ezért olyan növények válasszunk, amelyek kedvelik a hőséget. Napos helyen jól érzi magát a levendula, a rozmaring, a mediterrán dézsás növények és a kis virágú petúnia.

Miután körbe vettük magunkat kedvenc virágainkkal, állítsunk védett helyre egy asztalt székekkel, és élvezzük munkák gyümölcsét. Amennyiben egy fikarcnyi árnyékos hely sincs a belső udvarban, mindenképp állítsunk fel egy napernyőt.

A színpompás virágokon kívül dekorációs elemekkel is hangulatosabbá tehetjük apró kertünket:

szines-kerti-butor

  • építhetünk pici vízmedencét vagy állítsunk az egyik sarokba csobogót,
  • ha nem futtatjuk be a falakat növénnyel, akkor fessük színesre azokat,
  • helyezzünk a falra tükröt, így optikailag megnöveljük a teret,
  • mediterrán stílusú kaspókkal, vázákkal, cserepekkel igazi délvidéki hangulatot termethetünk,
  • színes kültéri bútorokkal, élénk mintázatú párnákkal a vidám nyári életörömöt idézhetjük meg.

 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016