Egy kert illata

levendula-pillangoAz illat elcsábít, emlékeket idéz, megnyugtat vagy felpezsdít, távoli helyekre repít. Egy kert illata hasonló érzelmeket kelt bennünk. Egy levendulával szegélyezett ösvényen végigsétálva megérezhetjük a végtelen provence-i levendula mezők megnyugtató illatát, melynek aromája órákra hajunkba és bőrünkbe ivódik.

Az édes hársfavirág és a lonc elbódít, csakúgy, mint a napos teraszon sütkérező citrusok aromája, melyek a mediterrán ligetek hangulatát idézik. Napos teraszon az angyaltrombita is remekül érzi magát. Amennyiben ellátjuk megfelelő mennyiségű vízzel és tápanyaggal, fantasztikus virágillattal hálálja meg gondoskodásunkat.

rozsa001Ehhez hasonló illattengert nem nehéz kertünkbe varázsolni, amennyiben betartunk néhány alapszabályt. A fűszernövényeket ültessük egy naposabb, szélvédett sarokba, állítsunk mellé fából készült, pihenésre szolgáló padot, és szippantsuk be kedvenc növényünk aromáját. Ugyanabból a virágfajtából inkább képezzünk kisebb csoportokat, mint hogy szétszórjuk azokat, hiszen a sűrű beültetés erőteljesebb illathatást nyújt.

A rózsa a napsütéses, szélvédett helyen árasztja leginkább mennyei illatát. A hűvösebb, felhős időben kevésbé intenzív az illat, mint egy langyos, nyári eső után. Nemcsak az illata ejt rabul ilyenkor, hanem a rózsaszirmokon gyöngyöző esőcseppek látványa is megörvendeztet minket.

langviragA rózsán kívül a liliom, a jázmin, a levendula virágillata az, amely már a régi parfümkészítő mestereket is megihlette, ültessük mi is bátran a kertünkbe, ha különleges élményre vágyunk. Ezeken a növényeken kívül van jó néhány fajta, melyekkel illatossá varázsolhatjuk a kertünket.

A szagos bükköny erélyes növésű futónövény, mely májustól júliusig folyamatos virágutánpótlásról gondoskodik. A kisebb virágú fajták intenzívebb illatot árasztanak, mint a nagyobb, fodros virágúak.

A magas növésű lángvirágok egészen őszig díszítik kertünknek, virágai nem csak szépek, de illatosak is. A virágok a színskála több színében is megtalálhatók, a fehér, a rózsaszín, a piros és az élénk lila színek a leggyakoribbak.

A teraszról sem hiányozhat néhány illatos dézsás növény. Nappal a csillagjázmin, narancs- vagy citromfa és a citromillatú muskátli kápráztatnak el csodás illatukkal, nyári estéken pedig az angyaltrombita és a ligetszépe aromáját szippanthatjuk be.