Golgotavirág

golgotaviragA golgotavirág, a Passiflora latin névre utal, amely a 17. század elejéről ered (passio = szenvedés, flor = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják:

 
  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték;
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs;
  • a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia;
  • az öt portok az öt sebhely;
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise;
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye;
  • a kacs a korbács.

Ebben a szimbolikában a fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg. Éppen ezért azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

golgotavirag001A golgotavirág azonnal elbűvöl különleges megjelenésű virágával, amelyek élénk kék színben pompáznak, de egyre népszerűbb a rózsaszín, sárga, bordó árnyalatú is. A kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő őshazája Brazília, eredeti élőhelyén akár 80 méterre is megnőhet. Európába a XVII. századba jutott el, a mediterrán vidéken népszerűsége azóta is töretlen. Megfelelő gondoskodás esetén egész nyáron folyamatosan hozza virágait, sőt még kora ősszel is gyönyörködhetünk a színpompás virágokban.

Tartása nem túl bonyolult, azonban a kertbe kiültetett növény óvni kell a fagytól. Meleg, jól szellőző, világos helyet keressünk neki a kertben, esetleg félárnyékba is elültethetjük. Dézsában is könnyen nevelhető, jó vízáteresztő talajba ültetve egészségesen fog növekedni. Áprilisban kezd fejlődni, ekkor hetente egyszer öntözzük meg, és 2-3 hetente adjunk neki tápoldatot. Túltrágyázni nem érdemes, mert ekkor kevesebb virágot hoz, és több lombot hajt.

A golgotavirág egyik fajtája, a Passiflora edulis őshonos élőhelyén gyümölcsöt is terem, ez a passió gyümölcs, ismertebb nevén maracuja. A beporzást trópusokon élő nagyobb rovarok és apróbb madarak végzik, azonban ezek az élőlények Magyarországon nem találhatók meg, kizárólag mesterséges beporzással fordul termőre. Ezt úgy végezhetjük el, ha a kinyílt virágok porzóiról a virágport finom ecsettel átvisszük a bibére. Az is jó megoldás, ha kis csipesszel a porzót lecsípjük, és a rajta levő virágport a bibére kenjük. Ha nincs elég virágpor, egy másik golgota porzóját is használhatjuk. Az egyik legjobb beporzó faj a kékvirágú golgota.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016