oszi-kert001Friss levegőn lenni ősszel is csodálatos. A korai sötétedés, a 0-5 °C körüli hőmérséklet inkább a meleg lakásba csábít minket, ezért hajlamosak vagyunk behúzódni, ki sem dugjuk az orrunkat a nyirkos hidegben. De mi lenne, ha tüzet raknánk a nyári bográcsozás helyén, kivinnénk néhány gyapjútakarót, melyekkel leterítjük a kerti székeket és elkortyolgatnánk egy nagy csésze forró teát, esetleg forralt bort a szabadban. Mennyei pihenés!

Ha komolyan gondoljuk a kerti szezon meghosszabbítását, és életünk jelentős részét töltenénk kinn a szabadban, megfelelő környezet kell kialakítanunk, hogy minden évszakban élvezhessük a friss levegőt. Szabadtéri lakóterünk akkor lesz tökéletes, ha hasonló módon alakítjuk ki és rendezzük be, mint a lakásunkat. Különítsünk el pihenősarkot, ahol a kedvenc könyvünket, magazinjainkat olvassuk, teremtsük meg gyermekeinknek a játékra való teret úgy, hogy másokat ne zavarjanak a pihenésben.

A pihenésre olyan helyet válasszunk, amely örökzöld sövény vagy bokor által védett, csendes terület. A kerti bútorok közül a masszív, időjárásálló és praktikus darabok mellett tegyük le voksunkat. Alakítsuk ki hasonlóan, mint a nappaliban lévő olvasósarkot: párnával, takaróval tegyük kényelmessé és hívogatóvá, a fényforrás pedig gondoskodjon arról, hogy akár szürkületben is olvasgathassunk, ha kedvünk tartja. Ha nem szeretnénk hűvösebb időben távolabb lenni a háztól, a terasz is alkalmas arra, hogy a szabadban eltöltsünk néhány percet. A teraszt akár úgy is felfoghatjuk, mint a lakásunk kibővítését, ahol berendezhetünk egy kültéri nappalit, vagy megsüthetjük a vasárnapi ebédet.

kulteri-konyha-001A kültéri konyha grillpulttal, kemencével már hosszú ideje divat az amerikai féltekén. Magyarországon még sok helyen az apró mobil grillkocsit használják, azonban érdemes megfontolni, hogy akár le is cserélhetjük egy fix helyen kialakított főzőpultra. Ráadásul sokkal kellemesebb egy hűvös őszi vasárnapon grillezni, mint a tikkasztó nyári hőségben. Fontos, hogy egy kültéri konyha kialakításánál gondoskodjunk a megfelelő méretű munkafelületről, mely nemesacélból vagy tikfából készült. A legtartósabb megoldást egy gránit konyhapult jelenti, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak, és bármilyen étel előkészítésére alkalmas a munkafelülete.

A kültéri dekorációra is helyezzünk ugyanolyan nagy hangsúly, mint a lakásunk belsejének feldíszítésre. Helyezzünk a terasz burkolatára színes kültéri szőnyeget, mely taszítja a nedvességet, a port, könnyen tisztán tartható és nem utolsó sorban kevésbé fog fázni a lábunk.  A kültéri bútorainkat vastag ülőpárnákkal tegyük kényelmessé, melyből szintén nedvességtaszító típust érdemes választani. Emellett egyéb színes díszpárnák is feldobhatják a terasz hangulatát, azonban ezeket este érdemes zárt helyre vinni, hogy az éjszakai hideg, nyirkos levegő ne járja át a belsejét.

calluna-vulgarisAz egynyáriaktól megürült cserepeket, virágládákat beültethetjük csarabbal (Calluna vulgaris) és alpesi hangával (Erica carnea). A csarab lilás rózsaszín és fehér virágai szeptembertől decemberig virulnak, majd felváltja azokat az alpesi hanga, amely egészen áprilisig megőrzi virágdíszét.  Az őszi színpompáról, teraszunk ragyogásáról néhány cserép krizantémmal is gondoskodhatunk. A vegyes beültetetés igen látványos végeredményt hoz, válogathatunk a melegen ragyogó árnyaltok és az üde fehér vagy citromsárga krizantém között. Vázában is rendkívül tartós, köthetünk belőle látványos őszi virágcsokrot, állítsuk az asztal közepére és gyönyörködjünk benne teázás vagy kávézás közben.
Kültéri asztalunkat nemcsak virágokból készült asztaldísszel tehetjük látványossá, hanem gyertyákkal, mécsesekkel, akár lampionokkal is mesés hangulatot varázsolhatunk. Ha fagypont körüli a hőmérséklet, készítsünk jégmécsest, különleges látványban lesz részünk.
 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016