Kertépítés - natúr kert

naturkert-kertepitesA kert természetközeli kialakítása különleges és fontos életteret teremt az állatoknak. Egyre több helyen fedezhető fel a kerítésre elhelyezett „Madárbarát kert” táblácska, azonban nemcsak a madarak élőhelyének megteremtésével tudunk natúr kertet kialakítani.

A kőkerítésen napozó gyíkocskák, a virágról virágra repkedő pillangók megörvendeztetik gyermekeinket, ránk, felnőttekre pedig csodás nyugtató hatást gyakorolnak ezek az apró élőlények.

Egy, már kialakított kertben elegendő néhány apró változtatás ahhoz, hogy az állatok odaszokjanak. Próbáljuk minimálisra csökkenteni a növényvédő szerek használatát. A kert végében egy-egy elhagyott fa- vagy kőrakás, a vadnövények burjánzása megfelelő búvóhelyet és táplálékforrást biztosít a süninek, a gyíknak.

naturkert-kertepites1Egy napos virágágyás beültethetünk pillangóvirággal, izsópfűvel vagy díszcsorbával, így nyáron gazdag nektárforrással csalogathatjuk oda a méheket, pillangókat, dongókat. Arra figyeljünk oda, hogy a pihenőhely megfelelő távolságra legyen, hiszen a gyerekek félnek ezektől a szúrós rovaroktól. Távolságot tartva is gyönyörködhetünk a nektárt gyűjtő méhecskék látványában, mert ez a natúr kert lényege: a megnyugtató, természetközeli élmény.

Egy új kert kialakításánál érdemes a sokféle növényfajtával odavonzani az állatokat. Amennyiben elegendően nagy területtel rendelkezünk, a telekhatárokat beültethetjük sövénnyel, méghozzá több fajtával. Kialakíthatunk olyan vegyes sövénysort, amelyben helyet kaphat a babérmeggy, a fagyal, a bangita. A tavaszi virágzás élőhelyet biztosít a rovarok számára, a később kifejlődő bogyótermés pedig a madarak táplálékául szolgál. Ha kisebb területű kerttel rendelkezünk, akkor a telekhatárt ültessük be mezei juharral, melyet folyamatos nyírással kordában tarthatunk. A sövénysor egyhangúságát pedig virágos cserje csoportokkal törhetjük meg.  

Bármennyire apró a kertünk, egy natúr kertből nem hiányozhat a víz. Nem szükséges különösebben nagy kerti tavat kialakítanunk, hiszen egy egészen kicsi vízfelület is odavonzza a szitakötőket. Alakítsuk ki úgy a kerti tavat, hogy legyen egy sekély része is, így a nyári hőségben az odaszokott madarak frissítő fürdőt vehetnek. 

naturkert-kertepites2

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016