Kertépítés ősszel

kertépítés ősszelNem is gondolnánk, de a kertépítésre valóban az ősz a legkedvezőbb időszak. Ilyenkor a növények megpihennek, felkészülnek a kevesebb napsütésre, a hidegebb hőmérsékletre. Azonban a szeptemberi, októberi kellemesen langyos, napsütéses idő kiváló időpont, a tavaszhoz hasonlóan kertünk átalakításához és szépítgetéséhez.

A nyári viharok, hatalmas felhőszakadások nyomai eltűntek, a talaj kiszáradt, így már alkalmassá váltak az ágyások a növénybeültetésre. Az ősszel újonnan ültetett növényzet a kellemes őszi időben be tud gyökeresedni, télen meg tud pihenni, hogy aztán tavasszal a növekedésre, virágzásra fordítsa energiáit.

A lombhullató díszfák, a gyümölcsfák, a rózsabokrok és a szőlőoltványok ültetésével nem érdemes tavaszig várnunk. A felsorolt növények elültetésére az október a legkedvezőbb időszak, hiszen az ősszel elültetett csemeték megmetszett vagy eltörött gyökérágak sebei még a fagyok beállta előtt begyógyulnak. A csemeték körül a talaj megülepedik, így megvédi a gyökerüket a fagytól és a kiszáradástól.

Az ősszel ültetett csemeték vegetációja tavasszal gyorsabban indul be, a virágrügyek időben kifakadnak, a hajtások lendületesen növekednek. Egy évvel korábban érlelnek termést, és a jobb tápanyagellátás következtében ellenállóbbak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

Nem pusztán a fák, a bokrok ültetésére alkalmas az október, hanem a füvesítés, a gyepszőnyeg telepítésére is. A kedvező hőmérsékletben és napsütésben a fűmag könnyebben kicsírázik, a gyepszőnyeg pedig be tud gyökeresedni.

Amennyiben meglévő pázsitunk van, kb. 5 cm magasságig vágjuk vissza, az ennél hosszabban hagyott gyep be tud rohadni, a rövidebb pedig nincs védve megfelelően a hideg ellen. A nyirkos felületet szellőztessük át, hogy a pangó víz miatt ne tudjon begombásodni. A gyepszellőztetés után speciális őszi gyepműtrágyával szórjuk be füvet. Ez kevesebb nitrogén és több káliumot tartalmaz, így védelmet nyújt a fagy okozta károsodástól.

A frissen ültetett növényeknek, gyepnek nagy szüksége az öntözésre, ezért érdemes az automata öntözőrendszert telepítését is fontolóra venni.

Az őszi kertépítés, egy öntözőrendszer telepítése hatalmas esztétikai előnnyel jár, hiszen mire eljön a tavasz, addigra a kertépítés, az átalakítás nyomai maradéktalanul eltűnnek. Tavasszal már gyönyörködhetünk új kertünk szépségében, az újonnan telepített növényeink növekedésében, virágzásában.

Ha gondolkozott mostanában kertje szépítésén, átalakításán, ne habozzon árajánlatot kérni, hiszen november 30-ig megrendelt kertépítéshez őszi terasz beültetést adunk ajándékba.

 

Vagy hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016