Milyen fát ültessünk a kertbe?

diófaGyönyörű tradíció gyermek születésekor vagy házasságkötéskor fát ültetni, hiszen ahogy cseperedik gyermekünk, úgy növekedik a kiválasztott növény is kertünkben.

A rendelkezésre álló terület, a kert stílusa erősen meghatározza, hogy melyik fára essen a választásunk, hiszen hosszú időn, akár évtizedeket keresztül díszíteni fogja környezetünket. A lombos növény elválaszthatja a teret, kiemelheti a kert egyes részeit, de irányt is mutathat, napsütéses időben pedig árnyékában pihenhetünk.

Bővebben: Milyen fát ültessünk a kertbe?

Egy kert illata

levendula-pillangoAz illat elcsábít, emlékeket idéz, megnyugtat vagy felpezsdít, távoli helyekre repít. Egy kert illata hasonló érzelmeket kelt bennünk. Egy levendulával szegélyezett ösvényen végigsétálva megérezhetjük a végtelen provence-i levendula mezők megnyugtató illatát, melynek aromája órákra hajunkba és bőrünkbe ivódik.

Bővebben: Egy kert illata

Hova futnak a futónövények?

borostyanErőteljesen növekedő futónövényeknek bizony olykor igen nehéz megálljt parancsolni. Egyes fajták agresszíven növekednek, és ha nincs időnk folyamatosan törődni velük, oda is elterjeszkednek, ahova mi nem is szeretnénk.

Bővebben: Hova futnak a futónövények?

Belső udvar

belso-udvarÉdesapám keresztapja Pesterzsébeten lakott egy csendes mellékutca aprócska családi házában. Az előkertben gyönyörű rózsatövek virultak egész nyáron, azonban az L alakú házacska hátsó udvarrészében olyan kicsi volt a terület, hogy egyszerű szürke betonnal fedték be. Sivár volt és színtelen. Nem is gondoltak arra, hogy a beton helyett használhattak volna terméskövet, dézsás növényekkel pedig hangulatossá varázsolhatták volna a fallal körbe vett helyet. Pedig olyan kézenfekvő.

Bővebben: Belső udvar

Kerti party

kerti-party4Azért szeretjük a nyarat (tavasz, őszt), mert rengeteg időt tölthetünk a szabadban. Ez nem csupán a kertészkedést jelenti, még akkor sem, ha egy szépen ápolt kert sok törődést igényel. A legjobb része az, amikor szeretteinkkel közösen élvezhetjük az együtt eltöltött időt a gondosan szépítgetett kertünkben.

Bővebben: Kerti party

Palántázás

petrezselyem-palantaFebruár közepe táján ideje megterveznünk, hogy milyen zöldségeket szeretnénk a kertünkbe kiültetni. A növényeket szaporíthatjuk magvetéssel vagy palántázással. Amennyiben aprócska terület áll rendelkezésünkre, nem érdemes a magvetéssel túl sok időt eltöltenünk, hiszen néhány paradicsompalántát beszerezhetünk április-május környékén, beültetjük balkonládába, és egész nyáron ehetjük a saját zöldségünket.

Bővebben: Palántázás

Üvegház

uveghaz2A legjobb módja annak, hogy meghosszabbítsuk a kerti szezon, ha egy apróbb vagy nagyobb üvegházat helyezünk a kertbe. A tél vége felé már elvethetjük a zöldség- és virágmagokat, melyek a védett térben elkezdenek csírázni. Amennyiben nagyobb hellyel rendelkezünk, így nagyobb méretű üvegház elhelyezésére van lehetőségünk, akkor a dézsás növényeinket is átteleltethetjük benne, de akár egy kisebb pihenősarkot is kialakíthatunk magunknak.

Bővebben: Üvegház

Kékben és sárgában pompázó tavasz hírnökei

gyongyike-tulipanA kontrasztos színek, a hűvös kék és a meleg sárga olyan, mint a tavaszi időjárás: a frissítő szellőt azonnal napsütés kíséri. Telepíthetjük az alacsony évelőket nagy területre, így szemet gyönyörködtető talajtakarót hozhatunk létre pl. kaukázusi nefelejcsből vagy kutyatejből, de kombinálhatjuk is a kettőt. 

Bővebben: Kékben és sárgában pompázó tavasz hírnökei

Kokedama - zsinórkert

kokedamaA kokedama, más néven mohalabda, illetve az ebbe ültetett növény, csakúgy, mint a bonsai, Japánból indult hódító útjára. Az eredeti verzió nagyon egyszerűen elkészíthető. A kiszemelt növényt kiemeljük a cserépből, körbevesszük bonsai-hoz való földdel, körbetekerjük mohával, majd virágkötő dróttal vagy zsineggel rögzítjük. Japánban lapos tálba helyezték őket, azonban egy holland botanikus, Fedor Van der Valk tovább fejlesztette a kokedama-t.

Bővebben: Kokedama - zsinórkert

Levendula

levendula2Nagymamám mázsás tömörfa háromajtós szekrénye mindig levendulától illatozott. Régi építésű kétemeletes házban lakott, de volt egy kis konyhakertje Dorog külterületén. Oda kerékpározott ki minden nap, és nevelgette, ápolgatta gondosan vetett és ültetett növényeit. Nemcsak neki, hanem az egész közösségnek, akik a dorogi zárt kertekben gazdálkodtak, volt néhány tő levendula a kertjükben.

Bővebben: Levendula