Milyen sövényt ültessünk?

ligustrum ovalifolium1Lehetőleg legyen szép és gyors növekedésű, hogy minél előbb kizárja a kíváncsi tekinteteket, felfogja az zajt és a port. Ne igényeljen különösebb gondozást. Ezeknek az elvárásoknak a fagyal maximálisan megfelel.

Régebben a fagyal volt a leggyakrabban ültetett sövénynövény, mivel mindenki számára elérhető, igénytelen cserje. Egyetlen hátránya, hogy ugyan fagytűrő, de nem minden fajtája örökzöld, tehát télen valószínűleg lehullatja a leveleit.

Bővebben: Milyen sövényt ültessünk?

Krizantém

krizantem1Amikor az ősz derekán járunk, kertünkben a virágok megfogyatkoznak, ekkor jut szerephez a cserepes krizantém. Volt egy időszak, amikor szinte kizárólag a temetői sírokon lehetett fellelni, hiszen pont halottak napja környékén virul a legdúsabban.

Bővebben: Krizantém

Őszi kert csodája

oszi-kert1Minden évszaknak megvan a saját szépsége, azonban olyan színeket, melyeket az ősz mutat meg számunkra, igazán lenyűgözőek. Ha szeretnénk kertünkben az ősz minden színében, a piros, a sárga és a barna árnyalataiban gyönyörködni, ezt különböző fajták betelepítésével érhetjük el.

Bővebben: Őszi kert csodája

Őszi teraszbeültetés

őszi virágokEgy jól megtervezett évelőágyás a váltakozó virágzási időszak miatt tavasztól őszig biztosítja az újabbnál újabb növénykompozíciók virulását. Ezzel szemben a cserepes beültetésekről minden évszakban külön kell gondoskodnunk. A terasz, a balkon díszítésének a nagy időszaka inkább tavaszra tehető, hiszen egy hosszú tél után vágyunk a virágok színpompájára.

Bővebben: Őszi teraszbeültetés

Sétányrózsa

lantana-camara1Csodás színekben pompázó, egész nyáron szakadatlanul virágzó kedvenc dézsás növényünk a sétányrózsa (Lantana camara). Ernyővirágzata félgömböket formáz, melyek folyamatos átalakulásával gyönyörködtetnek minket.

Bővebben: Sétányrózsa

Hortenzia

hortenzia2A romantikus kertek elengedhetetlen rózsaszínben, kékben és halvány lilában pompázó virága a hortenzia. A tradicionális vidéki kertek fagerendás háza vagy egy mediterrán bejárat mellett ugyanolyan szépen mutat, mint a modern kertek letisztult, minimalista stílusú pázsit-sövény kombinációja mellett.

Bővebben: Hortenzia

Muskátli

muskatlis-ablakVidéki házak homlokzata vagy alpesi házak erkélyei elképzelhetetlenek voltak muskátli nélkül. A parasztházak ablakpárkányát piros virágú álló muskátli, az osztrák és német vidéki házak erkélyeit pedig a futó muskátli fantasztikus virágáradata díszíti. Ezt a gyönyörű virágpompát hozhatjuk létre, legyen kertünk stílusa vidékies, mediterrán, klasszikus, akár még modern is.

Bővebben: Muskátli

Kedvenc balkonnövényeink

Tölcsérjázmin

mandevillaDél-Amerikából származó, dús virágáradattal gyönyörködtető Mandevilla fajtától függően nevelhető balkonládában, az erőteljes növekedésűeket akár felfuttatva takarásra is használhatjuk (Mandevilla boliviensis). Az alacsony növésű fajtákat nyugodtan ültethetjük balkonládába, májustól októberig kitartó virágzással szerez örömet számunkra.

Bővebben: Kedvenc balkonnövényeink

Csodás talajtakaró - kaukázusi nefelejcs

kaukazusi-nefelejcsGyönyörű leveleivel és tavasszal viruló égszínkék virágaival a kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla) tökéletes talajtakaró a félárnyékos, árnyékos területekre. Különösen a ’Jack Frost’ fajta vált rendkívül népszerűvé, melynek szív alakú, ezüstös bevonatú levelei az elvirágzás után is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Bővebben: Csodás talajtakaró - kaukázusi nefelejcs

Pompás virágágyás tavasztól őszig

viragagyas5Szerencsére az egyhangú virágágyak ideje lejárt, már pusztán a közterek közmunkásai által kizárólag árvácskával beültetett ágyások emlékeztetnek erre a régmúlt divatra.

A kertünkben kialakított változatos virágágyak tavasztól őszig gyönyörködtetik a szemet. Nem pusztán a színek kombinálásával érhetünk el drámai hatást, hanem a növények változatos formájával, csoportosításával is.

Bővebben: Pompás virágágyás tavasztól őszig