Tavaszi virágáradat

krokusz-erdoAz enyhe, semmit mondó tél után hamar virágzásnak indultak növényeink. A legtöbb tavaszi virág természetes élőhelye az erdők mélyén található, ha hasonló körülményeket tudunk biztosítani a számukra, akkor a kertbe is költöztethetők. Kedvelik a fák és bokrok alatti humuszos, meszes, nedves talajt. Mivel a legtöbb tavaszi virág a lombfakadás előtt virul, így elegendő fényhez jutnak ebben az időszakban.

Bővebben: Tavaszi virágáradat

Teraszok beültetése

teraszok-beultetese001A természet, csakúgy, mint mi emberek, várja a tavaszt. A virágok elkezdik bontani szirmaikat, megannyi színben virulnak a kertekben. De ez még csak az igazi pompa előszele.

Ilyenkor előtérbe kerülnek a teraszok beültetése. Ennek az az előnye, hogy az évszaknak megfelelően tükrözik a természet változásait. Vásárláskor már előre döntsük el, hogy mi a fontosabb: az ültető edény vagy a bennük virágzó növények.

Bővebben: Teraszok beültetése

Ehető termésű bokrok

bodzaAmennyiben kisméretű kertünk területét nem szeretnénk gyümölcsfával beültetni, az ehető termésű bokrok megfelelő megoldást jelenthetnek arra, hogy saját, friss gyümölcsünk legyen.

Rögtön egy kivétellel kezdünk :), hiszen a bodzát ritkán ültetjük a kertbe, mert az árokparton, az útszélen, az erdőszélen is megtalálhatjuk.

Bővebben: Ehető termésű bokrok

Kertdíszítés ősszel - Halloween

halloween tökA töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt.Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni.

Bővebben: Kertdíszítés ősszel - Halloween

Kertészkedik a család

jatszoter001Egy 100 m2-es kertben az egész családunk jól érezheti magát, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, amellyel szívesen töltjük az időnket.

Gyermekeinknek tervezhetünk "játszóteret", egy homokozó, egy hinta, egy mászóka nagy örömet hoz a kicsik számára, és kisebb helyet foglal, mint gondolnánk. Azonban nem csak a hintázással tölthetik gyermekeink az idejüket. A legszomorúbb az, amikor a gyönyörűen kialakított díszkertben a gyerkőc nem labdázhat, nem ugrálhat, mert a szülők attól tartanak, hogy tönkre megy a növényzet a játék miatt.

Bővebben: Kertészkedik a család

Évelők

punkosdirozsaAz évelők a szabadföldi lágyszárú növények nagy csoportját alkotják. A jól megtervezett ültetéssel egész évben hatásos színfoltjai a kertnek. Vannak köztük örökzöldek vagy télizöldek, a legtöbbjük könnyen nevelhető. A kert bármely helyére, napos vagy árnyékos területre, különböző talajokra találunk megfelelő fajokat.

Bővebben: Évelők

Mediterrán kert növényei

palmafaA kilencvenes évek eleje-közepe táján vált Magyarországon divatossá mediterrán stílus. Az előző éra fogságából szabadulva minden kötöttség nélkül utazhattunk a Földközi-tengert körülvevő partokra, hazahoztuk magunkkal az életvidám, színes, barátságos stílust is. A mediterrán életérzés sokunkat elvarázsolt. Ízletes tengeri halakat, rákokat enni, zamatos borokat inni, órákon keresztül a tengerparton sétálni, ebéd után sziesztázni, éjszakába nyúlóan táncolni vagy beszélgetni a barátokkal, nincs is ennél örömtelibb, megnyugtatóbb érzés.

Bővebben: Mediterrán kert növényei

Virágos kert

begoniaA virágokat kedvelő emberek azt szeretnék, ha kertjüket kora tavasztól késő őszig virágok díszítenék. Legkorábban a kétnyári virágokat lehet kiültetni, virágládába akár már február elején-közepén, virágágyásba a talaj kiengedése után, ez általában március eleje. A kétnyári virágok korlátozott ideig díszítenek, a meleg idő beálltával virágaik elaprósodnak, majd elmarad a virágzás. Itt az ideje kicserélni a virágágyásokban a kétnyári virágokat egynyáriakra.

Bővebben: Virágos kert

Veteményes és fűszerkert

balkonparadicsomA veteményes

Ne felejtsük el,hogy a kertünk nem csak díszíthet hanem hasznos funkciót is betölthet! Napjainkban a veteményes és a fűszerkert egyre inkább teret hódit. Ennek az oka, hogy rendkívüli igény van az egészséges, vegyszermentes zöldség és gyümölcs fogyasztására, azonban biozöldséghez nehezen tudunk hozzájutni a nagyvárosokban. Pedig nem csak vidéken, hanem nagyvárosi környezetben is helyet találhatunk egy apró veteményesnek, akár egy tetőteraszon is.

Bővebben: Veteményes és fűszerkert

Küzdelem a csigák ellen

csigaNemcsak mi örülünk a tavasznak, a csigák is előbújnak rejtekhelyükről, a frissen zöldellő növényeinket csúnyán megrágcsálják. Egyszerű trükkökkel távol tarthatjuk virágainktól és zöldségeinktől.

Tavaly a rendkívül csapadékos időjárás miatt mérhetetlen mennyiségben szaporodtak el a csigák. Megcakkozták a zsenge cukkinit, megrágták a kerti növények szárait, leveleit. Jó tudni, hogy nem minden csiga okoz hatalmas károkat a kertben. A mezei csiga, amely a házát a hátán hordja, kevésbé kártékony. Ráadásul néhány országban igazi csemegének tartják, így Magyarországon nagy mennyiségben gyűjtik és exportálják külföldre.

Bővebben: Küzdelem a csigák ellen