Minikertek

hosszukas-medenceNéhány négyzetméternyi területen is varázslatos kertet tudunk kialakítani, ha az alapvető szempontot figyelembe vesszük: törekedjünk az egyszerűségre. A sokféle anyaghasználat, a különböző stílusú dekorációk keveréke diszharmóniát teremt.

A minikertben a négyzet, téglalap, kör alakú elemek a rendezettség, az átláthatóság érzetét keltik. A kerti bútorok és a talajburkolat megfelelő összhangja, az egymással harmonizáló anyagok, csodás nyugalmat árasztanak.

Bővebben: Minikertek

Vidéki kert bája

sargarepa001A vidéki kert sokunkat emlékeztet a gyermekkorunkra, amikor a nagyszülőknél töltöttük szinte az egész nyarat. A kert vége a baromfi udvar lakóitól volt hangos, a reggelihez való paradicsomot és paprikát frissen szedtük a veteményesből. Ebédre a nagymama szintén a kertből begyűjtött zöldborsóból, sárgarépából és egyéb gyökérzöldségekből főzött borsólevest. Nem volt televízió, számítógép, okostelefon, tablet és egyéb kütyü, az internetről nem is beszélve. Boldog idők!

Bővebben: Vidéki kert bája

Pihenés a kertben

pihenes-a-kertben001Hol tudnánk a legjobban elbújni a világ szeme elől egy kellemes tavaszi délután, mint az illatos virágokkal körülvett kerti pavilonban vagy lugasban? Egyedül, a kedvenc könyvünkkel épp oly pihentető, mint amennyire romantikus szerelmünkkel kettesben teázva (vörösborozva, pezsgőzve).

Bővebben: Pihenés a kertben

Magas ágyás

magas-agyas001Egyre népszerűbbé válik hazánkban is a magas ágyás. Míg régebben haszonkertekben használtuk előszeretettel, most már gyakran a dísznövényeket is magas ágyba ültetjük. Számtalan előnye van, a legfontosabb azonban az, hogy messzemenően kíméli a derekunkat, nem kell hajolgatni, guggolni, térdelni, miközben ültetünk, gyomtalanítunk, betakarítjuk a termést, sőt így a mozgássérültek számára is megfelelő lehetőség nyílik a kertészkedésre. 

Bővebben: Magas ágyás

Kertépítés - természetközeli kert

termeszetkozeli-kert001Madárbarát kertnek is nevezhetnénk, azonban a valóság az, hogy a természetközeli kertben a rengeteg honos fának, bokornak és vadvirágnak köszönhetően gyakori vendégek a madarakon kívül a sünök, mókusok, méhek, pillangók. Ahhoz, hogy a méhek ne zavarják meg nyugalmunkat, a sünök pedig háziállataink nyugalmát, növényeinket kordában kell tartanunk.

Bővebben: Kertépítés - természetközeli kert

Kertépítés - romantikus kert

romantikus-kert001A romantikus kert legfőbb jellemzője a rengeteg virág. Mivel a romantikus ember élvezi az élet apró örömeit, gyönyörűségét leli a részletekben, a harmonikus színekben és formákban. Minden érzékszervével élvezi a kert csodáit, így kertjében az illatozó virágok, az aromás fűszernövények, az év nagy részében pompázó évelőágyások, olykor még a csobogó víz is megtalálható. A túlzsúfoltságot úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy egy-egy kertrészletet szabadon hagyunk.

Bővebben: Kertépítés - romantikus kert

Kertépítés - klasszikus pihenőkert

pihenő kertA klasszikus pihenőkert védett övezet, ahol egy fárasztó nap után kipihenheti magát. Lehet a ház kiterjesztése is, szabadtéri szoba, ahol nem háborgatja senki. Létrehozhatunk elbújásra alkalmas kis zugokat is, ahova félrevonulhatunk a kedvenc könyvünkkel (laptopunkkal).

Bővebben: Kertépítés - klasszikus pihenőkert

Kertépítés - modern kert

modern-kert001A modern stílusú kertben a formatervezett építészi megoldások lelhetőek fel. Minimál stílusúnak is gyakran nevezzük, hiszen jellemzőek a letisztult formák, a nemesacél és a beton használata.

A térelválasztóként funkcionáló sövény és a lomblevelű örökzöldek ültetésével egész évben látványos kertben gyönyörködhetünk. A szigorú mérnöki pontosságot látványos szoliter növénnyel lágyíthatjuk.

Bővebben: Kertépítés - modern kert

Mulcs szerepe a kertépítésben

mulcs001Természetes körülmények között a talajt növénytakaró borítja. A veteményezéshez vagy ültetéshez előkészített földet amint magára hagyjuk, rövid időn belül megjelenik rajta a friss növényzet. A környezetből a szél odaszállítja a magokat, melyek a megfelelő körülményeket kihasználva rögtön csírázni kezdenek. Ezzel el is kezdődik a véget nem érő munka, a folyamatos gyomlálás. Mivel a gyomnövények elvonják haszon- és dísznövényeinktől a tápanyagot, ezért fontos megszabadulni azoktól.

Bővebben: Mulcs szerepe a kertépítésben

Miért érdemes nagyvárosban gazdálkodni?

bio-zoldsegA környezet védelme

A szűk városi területet is hasznosan tudjuk kihasználni, saját zöldség- és gyümölcstermesztéssel a környezetünket tudjuk védeni. Nem vásárolunk olyan terméket, amely több ezer kilométert utazott hűtőkamionban, nem kényszerérlelt, nem vegyszerezett, nem génkezelt. Így tudjuk javítani a környezetünk állapotát, a saját kertünk megköti a légkör szén-dioxid tartalmát. Igazi oázist teremthetünk a városi betondzsungelben.

Bővebben: Miért érdemes nagyvárosban gazdálkodni?