Vidéki kert a nagyvárosban 2.

salátaMielőtt ehető növények termesztésébe fogunk, mindenképp érdemes talajvizsgálatot végezni. A nagyvárosi környezetben a föld már valószínűleg szennyezett. A kipufogógázból lecsapódott ólom beszivárog a talajba, ezáltal növényeinkben is jelen lesz káros szennyezőanyagként.

Bővebben: Vidéki kert a nagyvárosban 2.

Vidéki kert a nagyvárosban 1.

őstermelő piacVároslakóként, hipermarketekkel körülvéve, ritkán jut eszünkbe, hogy saját magunk termeljük meg a főzéshez, étkezéshez szükséges zöldséget. Ugyanakkor rengeteget tehetünk környezünk védelméért, ha nem vásárolunk olyan zöldséget és gyümölcsöt, mely több ezer kilométer utazott, éretlenül szedték le és tartósítószerrel kezelték, hogy az üzletek polcain még kívánatos legyen a szemnek.

Bővebben: Vidéki kert a nagyvárosban 1.

Távol-keleti kert

bonsaiA távol-keleti stílusban készült kerteket nyilvános parkokban vagy buddhista templomok mellett láthatjuk leginkább, illetve magánkerteket is ebben a stílusban alakítják ki. A japán kertet ne keverjük össze a kínai kerttel, amely ugyan számunkra, európai emberek számára egyformának tűnik, azonban a feng shui (kínai térrendezés) pl. nem alkalmaz bonsai-t, mert a fa megcsonkításának, ezáltal rossz energia kisugárzásának tartja.

Bővebben: Távol-keleti kert

Mediterrán kert

mediterran-kertA mediterrán stílus nem keverendő össze a trópusi stílussal. Bár mindkét stílus tipikus növényei a pálmafajták, ugyanakkor az afrikai, mexikói, karib-tengeri  kertek a mediterrántól egészen különböző design elemeket tartalmaznak.

A mediterrán kertet több típusra oszthatjuk: görög, toszkán, provence-i és spanyol. Mindegyik típusnál fellelhető a kertben, többnyire eldugott sarokban, olykor növényekkel benőve női alakot idéző szobor. Ez a desing elem az ókori görög és római kultúrára emlékeztet, sőt Provence elnevezése is a latin Provincia Romana (római tartomány) szóból ered.

Bővebben: Mediterrán kert

Lugas, pergola, szaletli - építmények a kertben

lugasA kert nem pusztán a növények telepítésére kialakított terület. A kerttervezés legalább olyan mélységű átgondolást igényel, mint egy családi ház kialakítása, a belső tér berendezése. Mennyit agyalunk azon, hogy milyen cseréppel fedjük be a tetőt, milyen nyílászárót válasszunk, milyen színűre fessük a falakat kívül-belül és milyen legyen a burkolat, a csempe? Ugyanilyen szempontok alapján át kell gondolni a kert vonatkozásában is, hogy milyen növényeket, milyen térburkolatot szeretnénk, tervezünk-e teraszt, tűzrakó helyet, vagy valamilyen építményt.

Bővebben: Lugas, pergola, szaletli - építmények a kertben

Kerti tűzrakóhely

kerti tűzrakóhelyKét elem tudja rendkívül hangulatossá varázsolni a kertet: a tűz és a víz. A vízről már több helyen tettünk említést, pl. a kerti tavakról, csobogókról írt cikkünkben. A tűz a kertben megjelenhet design elemként is, de hasznos funkciót is betölthet. Kellemes estét tölthetünk el barátainkkal, családunkkal a képen látható nyílt tűztér mellett gyümölcsteát vagy vörösbort kortyolgatva, de ugyanezt megtehetjük egy téglával körberakott egyszerű tűztérnél is szalonnát sütögetve.

Bővebben: Kerti tűzrakóhely

Szintkülönbségek a kertben

támfal1Nagymértékben függ kertünk adottságaitól, hogyan tudjuk ideális módon kialakítani a zöld területet. Beleszeretünk egy gyönyörű kilátással, örök panorámával rendelkező domboldali telekben, azonban muszáj a lejtős részekből némi vízszintes területet is varázsolni, hiszen egy úszómedencét, egy kültéri konyhát másképp nem tudnánk kialakítani.

Bővebben: Szintkülönbségek a kertben

Terasz

teraszA terasz a ház és a kert közötti legszorosabb kapcsolat, amely összeköti a belső terünket a külső szabad térrel. A terasz megtervezésénél figyelembe kell vennünk, hogy milyen fekvésű (árnyékolás), milyen stílusú a ház és a kert, milyen anyaggal szeretnénk burkolni (látvány és biztonság).

Bővebben: Terasz

Kerti dekoráció 2.

kerti csobogóA kerti dekorációról szóló második részében inkább egyedi ötleteket mutatok be, olyanokat, amelyekre vagy nem is gondolunk, vagy nem fektetünk különösebb hangsúlyt.

Bővebben: Kerti dekoráció 2.

Kerti dekoráció 1.

kültéri kaspókKertünket nem csupán a növények díszíthetik, hanem különböző tárgyakkal a környezetünket még harmonikusabbá tehetjük. Hasonlóan egy lakás berendezéséhez, ahol szobrokkal, képekkel, textilekkel, világítással dekorálhatunk, a kerti dekoráció is ezekre az elemekre épül.

Bővebben: Kerti dekoráció 1.