Gabion

gabion2A gabion újdonságnak számít, azonban egyre népszerűbb a kerttervezők, lakberendezők körében. A gabbione olasz szóból származik, melynek a jelentése a „nagy kas”. A gabion használata a középkorban is népszerű volt, a fűzfavesszőből font kosarakat kővel és földdel töltötték, ezzel erősítették meg a várfalakat, illetve az áradó folyók partszakaszait. A módszer oly tökéletes, hogy a mai napig használják a folyami kaviccsal megtöltött drótkosarakat az árvízvédelemnél.

Bővebben: Gabion

Kerti utak

kerti-utA kerti út építése alapvető fontosságú, hiszen csapadékos időben is járható felületre van szükségünk. Itt is kiemelten figyelnünk kell arra, mint a kert egyéb részeinél, hogy harmonizáljon a környezettel és dekoratív legyen. Kerti út vezethet közvetlenül a ház körül, a garázshoz, a kerti grillhez vagy kültéri konyhához, kerti pihenőhelyhez.

Bővebben: Kerti utak

Kerti lépcső

kerti-lepcso2A kerttel harmonizáló mutatós lépcsők rendkívül hatásosak. A lépcsőnek elsősorban használati funkciója van, azonban a dekoratív lépcső a kert szépségét is kiemeli.

A gömbfa lépcsők a természet közeli kertek lejtésének áthidalására alkalmasak. A vastagabb hasábfák, a vasúti talpfák, illetve újrahasznosító megoldásként darabokra szedett raklap is alkalmas a lépcsőfokok kialakítására.

Bővebben: Kerti lépcső

Kerítések és falak

feher-keritesA kert határait valamilyen módon jelezni kell. A kerítések, a falak, sövények szerepe azonban ennél lényegesen nagyobb. Nemcsak a nyugodt magánéletet teszik lehetővé, hanem meg is akadályozzák, hogy a gyermekek vagy a háziállatok kiszaladjanak az útra. Alkalmasak lehetnek a szél tompítására vagy arra, hogy hűs árnyékot adjanak. Végül, de nem utolsó sorban jelentősen csökkenthetik a forgalom zaját. A fal és a kerítés kialakítása között azonban alapvető különbségek vannak.

Bővebben: Kerítések és falak

Kertépítés

kertepites001A korszerű város elképzelhetetlen kellő nagyságú, minőségi elrendezésű, a várost átszövő zöldfelület nélkül, amely védelme és ápolása az emberi környezet egyensúlyának fenntartásához szükséges. Már az ókori Rómában is fontos közösségi térnek tekintették a kertet.

Bővebben: Kertépítés

Körbe-körbe karikába

korbe-korbeArthur király lovagjainál ki is tudhatná jobban, hogy egy kerekasztal mellett mennyire egyenrangúak a felek, nincs asztalfő, nincs egyenlőbb az egyenlők között. A hétköznapi életünkben sincs ez másként, tegyünk ki egy kerek formájú asztal a kert valamely árnyékos, hangulatos részébe, és a jóízű beszélgetéseknek se vége, se hossza.

Persze nemcsak asztallal varázsolhatjuk harmonikussá kertünket, egy kerek virágágyás vagy vízmedence, gömb formájú növény is lágyítja az egyenes vonalak szigorúságát. A körkörös vonal kialakítása egyszerre áraszt nyugalmat, és tükrözi a tökéletességet.

Bővebben: Körbe-körbe karikába