Kő kövön...

kavicsagyasNéhány éve már meghatározó trend a kertépítésben a kő, a kavics és a murva használata. Az első látszatra könnyen gondozható felület azonban rejt magában némi kihívást, hiszen a gyomok és a lehullott falevelek összeszedésével meg kell küzdenünk.

A kert és a ház stílusától, hangulatától nagyban függ, hogy milyen a megfelelő kavicsburkolat, amely illeszkedik a környezethez. A modern stílusú ház kertjében pompásan mutat a téglalap alakban szórt hófehér kavics, melyet formára nyírt növényekkel, sorban vagy mértani formában ültetve lehet látványossá varázsolni.

Tradicionális stílusban épült ház kertjében is remek látványelemként szolgál a kő, főként, ha a kavics színe harmonizál a homlokzattal. Ebben az esetben – téglaburkolatú vagy narancsos, barnás árnyalatú fal – a fehér és szürke kavics vagy murva nem simul bele környezetébe.

kavicskert

Mutatós megoldást hozhatunk létre, ha különböző méretű kavicsokat használunk azonos vagy közel hasonló színben. Laza növekedésű növényeket, díszfüvet vagy bokros félcserjéket válasszunk, melyeket apróbb csoportokba ültetünk. Az egyesével, rendszertelenül ültetett növények a kaviccsal szórt ágyásban elveszettnek hatnak.

Kialakításnál azt vegyük alapul, hogy a kavics, legyen az apróbb gömbölyű vagy nagyobb szögletes, a természetből kaptuk, ezért a harmonikus összkép érdekében legjobb folyómederhez vagy patakparthoz hasonló kőfolyamokat létrehozni.

Amennyiben több fajta kavicsot vagy kőzúzalékot használunk, mindenképp határozzunk meg egy stílust, melyet követni fogunk. A sokféleségből, a kicsi-nagy, sötét-világos keveredéséből diszharmónia születik. A különböző méretű vagy színű kavicsokat jól határoljuk el egymástól. Használhatunk a kavicsok megregulázására szegélykövet vagy nemesacélból, corten-acélból készült fémsínt.

kavicsagyas-osszelA gyomosodás megelőzésére terítsünk le kavicsozás előtt erős, UV-álló, vízáteresztő gyomfóliát. A növényeknek szánt helyet a fólián vágjuk be kereszt alakba, ültessük be a növényeket, majd szórjuk be az ágyást kaviccsal.

A kaviccsal leterített területet érdemes mindig tisztán tartani, hiszen a bomlásnak indult falevél és egyéb növénymaradványok a kövek között finom humuszt képeznek remek táptalajt adva ezzel a gyomnövények magjainak. Terítsünk le ősszel hálót a kavicsfelületre, így könnyebben tudjuk megtisztítani a falevelektől.