Lejtős terület kialakítása

rezsu1Egy kertépítő vagy tájépítő mérnök egyik legnagyobb kihívása, ha egy sík terepből izgalmas, lépcsőzetes megoldással szeretne látványos kertet építeni. Ennél csak az a nagyobb kihívás, amikor egy természetes módon lejtős terepet igyekszünk úgy kialakítani, hogy megkíméljük a kert tulajdonosát a fáradságos és nehézkes beültetéstől és növénygondozástól.

Amíg egy sík terepet különféle magas elemekkel varázsolunk látványossá, addig ez a lejtős terepen természetes módon adott. Egy hangulatos étkezőhely, rálátással a kertre olyan látványelem, melyet csak örökpanorámás domboldali telektulajdonosok tudhatnak magukénak.

kerti patakEgy lejtős telken azonnal a kerti lépcső kialakítása, a felülről lefelé csordogáló patak megnyugtató csobogása, és a szárazon rakott kőfalak vagy támfalak megépítése jut az eszünkbe. A kőfalak remek helyet szolgáltatnak a sziklakerti növényeknek, és napozásra csábítják az apró gyíkokat. Ha a fal nem túl magas, vastag párnákkal rögtön pihenőhelyet alakíthatunk ki belőle. Arra azonban érdemes figyelnünk, hogy a felső sorba sima felületű kövek kerüljenek, így lesz az ücsörgés valóban kényelmes.

Különleges látványt érhetünk el hatalmas kőtömbökkel megtámasztott földtöltéssel is, melyhez beültethetünk díszfüvet, páfrányt vagy árnyliliomot. Amennyiben a rézsűt sok napsütés éri, a császárkorona is szemet gyönyörködtető látványban részesít bennünket.

A rézsű teraszosítását mindig alulról felfelé haladva kezdjük meg. Kisebb gépek segítségével rendezzük megfelelő méretűre a teraszokat, a gép közlekedő útvonalának pedig a későbbi lépcső helyét használjuk.

A szárazon rakott kőfalnál rendkívül fontos a vízelvezetés. A nem megfelelő vízelvezetés károkat okoz a kőfalban, mely így elveszíti a stabilitását. Emellett gondoskodnunk kell a fagybiztos alapról is, amely lehet tömörített sóderból is. A kőfal méretét pontosan ki kell számítani, hogy a föld ne csúszhasson meg.

rezsu-gabionAlternatív megoldásként használhatunk gabiont, melyet a nekünk leginkább tetsző kővel lehet megtölteni, így nem szükséges a vízelvezetésről sem gondoskodni.

A teraszosított területen tavasszal hagymás virágok, nyáron pedig egynyári növények pompázhatnak. A házhoz vezető lépcsőt rózsák vagy tarka talajtakaró növények szegélyezhetik.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016