Nagyvárosi előkert

elokertA zsúfoltan, sorházakkal beépített nagyvárosi környezetben annyira kevés a zöld terület, hogy szinte kizárólag a bejárat előtti részt tudjuk dekoratívan beültetni. A vonzó és hangulatos előkerthez nem kell több, mint egy-két jól megválasztott növény és néhány látványos ötlet.

Ne feledkezzünk meg azonban a funkcionalitásról sem, hiszen a látvány nem mehet a praktikusság rovására. Az előkertbe ültetett növények legyenek könnyen gondozhatók és minden évszakban mutassanak jól. Találjunk helyet a szemetes kukának, a szelektív gyűjtőnek, bringázós családban pedig rendkívül hasznos lehet egy zárt kerékpár tároló is. A hulladéktárolókat elrejthetjük egy bokor mögé vagy téglából felhúzhatunk egy takarásra alkalmas falat is. Sövénnyel, alacsony kerítéssel lezárhatjuk a telekhatárt, a dekoratív bejáratot azonban láttatni engedjük.

Akkor lesz igazán eredményes az előkertünk, ha a beültetett növények illeszkednek a ház stílusához. A pompás és illatos futórózsák inkább tradicionális ház bejáratához illenek, míg a geometrikus zöld növények és díszfüvek a modern lakóépülethez passzolnak tökéletesen. A burkolatok és szegélyek szintén az imént említett szempontok szerint kerüljenek kiválasztásra. A bejárati ajtóhoz vezető út legalább olyan széles legyen, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett. A burkolat lehet kockakő, kavics vagy beton, és a megvilágításról is érdemes gondoskodni, így nem kell a sötétedés után sem botorkálnunk.

futorozsaMindig olyan növények mellé tegyük le a voksunkat, melyek kitartóan virágoznak, ilyen lehet például a rózsaszínben pompázó futórózsa, a ’Rosa Coral Dawn’. Ősszel elültethetjük a tavaszi hagymás virágokat, így a kikelet beköszöntével gyönyörködhetünk a színpompás tulipán áradatban vagy sárgában viruló nárcisz szőnyegben.

A virágok mellett a cserjék is számításba jöhetnek, hiszen egy apró előkertben találunk helyet egy látványos gömbjuharnak vagy a mennyei illatot árasztó jezsámennek. A bejárati ajtó mellé nyári virágokkal beültetett kaspókat állíthatunk. Amennyiben van elegendő helyünk egy kis padnak, tegyük azt is a bejárat közelébe, így a bevásárlásból hazatérve lesz helyük a kosaraknak, míg a kulcsot keresgéljük.