Nebáncsvirág

nebancsvirag1Vég nélküli virágáradattal kápráztat el bennünket a törpe nebáncsvirág és a nagy virágú változata, akár cserépbe, virágládába vagy ágyásba ültetjük őket. Májustól az első fagyokig egyfolytában virágzik, ráadásul azon kevés fajok egyike, amely árnyékban is remekül érzi magát, így megszínesíthetjük vele a kert problémásabb helyeit.

Az új-guineai nebáncsvirág hasonló fajta gazdagságot mutat, mint a törpe nebáncsvirág, de elegánsan elkeskenyedő levelei és színpompás virágai valamivel nagyobbak. Helyigénye mindkét fajtának azonos, lenyűgöző színekben, gazdagon virágoznak fehérben, rózsaszín, ibolya, narancs és piros árnyalatban.

Rendkívül jellegzetes az öt, laposan szétterülő sziromlevéllel rendelkező virág, mely harmonikus társa lehet a csüngő begóniának, de a filigrán levelű sás és a fehér vagy halvány rózsaszín bakopa mellett is jól mutat. A nagyvirágú nebáncsvirág bokros növekedésű, ágyásba ültetetve akár fél méter magasra is megnőhet, ha laza, humuszos talajba ültetjük. Az elegáns új-guineai nebáncsvirág ágyásba ültetve gyönyörű látványt nyújt, a bíbor árnyalatú fajtákkal pedig csodás ágyásszegélyt varázsolhatunk belőlük.

nebancsviragA vásárlásnál erős példányokat válasszunk, melyek már rendelkeznek egy-két virággal, a levélzetük pedig egészséges. Bár a nevéből arra következtethetnénk, hogy rendkívüli gondoskodást igényel, azonban a nebáncsvirág törpe és nagyvirágú változata is gondozása is egyszerű.

A legjobb hely a kert egy világos, de árnyas része, amely nem túl sötét, hiszen akkor kevesebb virágot hoz a növény. A földje legyen mindig mérsékelten nedves, a kiszáradás pont olyan ártalmas a virág részére, mint a pangó víz. A nagyvirágú fajták érzékenyek a magas só koncentrációra, ezért a hosszú hatóidejű trágya helyett inkább heti rendszerességgel adagoljuk a tápoldatot, a törpe nebáncsvirágnak elegendő a két hetenként pótolni a tápanyagot. Szaporítása történhet magvetéssel is, a kifejlett palántákat május közepétől ültethetjük ki a szabadba, egymástól 20-25 cm távolságra.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016