Nosztalgikus kert

nosztalgikus-kert001A vintage stílus nemcsak a belső térben hódít, a kert berendezésében is rendkívüli népszerűségnek örvend. A régi idők dísz- és használati tárgyai egyedi hangulatot kölcsönöznek a kertnek, főként akkor, ha új értelmet adunk az elavult eszközöknek.

A régi tárgyak olykor különleges történeteket mesélnek. A nagymama padlásán fellelt dolgokra ráismerhetünk, hiszen a vasárnapi családi ebéd közben ezekről anekdotázott a papa. Repedés a virágos vázán, karcolás az ósdi faasztalon, egy feltört zár a vén fiókos szekrényen, mindennek megvan a maga története. Ha ugyanezeket a tárgyakat a bolhapiacról vagy egy régiségkereskedésből szerezzük be, kevésbe kötődünk hozzájuk személyesen, viszont saját, végtelen fantáziánkra bízhatjuk magunkat, a mesét mi magunk találhatjuk ki.

A vintage stílusú kert pont ettől, a személyes történetektől olyan egyedi, és megismételhetetlen. A régi korok, a letűnt generációk használati és dísztárgyait a kertrészletbe helyezve különleges hangulatot árasztanak. Még inkább fokozhatjuk a kivételes atmoszférát, ha kombináljuk a fa, a fém és a zománcozott tárgyak használatát, melyeken az idő bizony nyomot hagyott.

Akkor hozhatunk létre igazán rendhagyó miliőt, ha az ósdi használati tárgyakat új funkcióban szerepeltetjük. A múlt századi Singer varrógép különleges asztala sok kávézóban felbukkan, azonban bátran kitehetjük legújabb szerzeményünket a kertbe is, amennyiben ellátjuk megfelelő felületvédelemmel, hogy a csapadék ne tegye rövid időn belül tönkre. A lényeg, hogy az átfestés után is látszódjon rajta az idő vasfoga, melyet antikolással érhetünk el. Keressünk a kertben egy olyan helyet, ahol úgy fog tűnni, mintha örök időktől fogva ott állt volna. Tetejére helyezhetünk néhány cserép virágot, de használhatjuk a délutáni teázgatás helyszínéül is.

Hagyatékból származó ősrégi konyhaszekrény szintén díszítheti a kertünket, ráadásul még a kinti holmik tárolására is tökéletesen alkalmas. Érdemes olyan festékkel, lazúrral átkenni, amely megóvja a rothadástól, így hosszú idő keresztül használhatjuk például kisebb kerti szerszámok, tápoldatok elhelyezésére. Az apró fiókokban szegek, csavarok, anyák, munkás kesztyűk várhatják, hogy használatba vegyük őket, az akasztók pedig tökéletes helyet biztosítnak az öntöző kannáknak.

nosztalgikus-kert002Virágültetésre számos dolgot igénybe vehetünk, melyeknek az eredeti funkciója teljesen más volt. Ilyen lehet a dédi múlt századi porcelán leveses tálja, melyet már nem raknánk a családi asztalra, azonban a kertben pompás ültető edény lehet belőle. Ugyanígy régi bádog vödörbe és kannába is helyezhetünk növényeket, de már klasszikus megoldás lett az ósdi kerékpár virágállványként való használata. A kidobásra szánt fészerajtót is remekül felturbózhatjuk: régi sütőformákat rögzítsünk az ajtóra, az aljába fúrjunk vízelvezető lyukakat, majd ültessünk bele színpompás egynyári virágokat. Egy vén talicskából pedig akár divatos emelt ágyást is készíthetünk, melybe kedvenc fűszernövényeinket ültethetjük, és még a derekunkat is megkíméljük a hajolgatástól.

Színek tekintetében a pasztell árnyalatok dominálnak, tehát azokhoz a tárgyakhoz, amelyek festést igényelnek, érdemes halvány zöld, púderrózsaszín, fehér esetleg világos lila színt venni. Kezdjük ugyanúgy az alapozással, mint bármely felújításra szánt holminál tennénk, majd kenjük be a választott pasztell tónusra, száradás után pedig essünk neki dörzspapírral, hogy megadjuk neki a kopottas kinézetet.

Ha nem szeretünk bolhapiacra járni, felújítani meg még kevésbé, akkor számos olyan üzlet létezik, melyben réginek tűnő, nosztalgikus hangulatú tárgyakra tehetünk szert. Érdemes új szerzeményeink helyét alaposan megfontolni, hogy feltűnés nélkül illeszkedjenek környezetükbe. A kialakításnál vegyük figyelembe az örök érvényű szabályt, miszerint a kevesebb több!

 

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016