Palántázás

petrezselyem-palantaFebruár közepe táján ideje megterveznünk, hogy milyen zöldségeket szeretnénk a kertünkbe kiültetni. A növényeket szaporíthatjuk magvetéssel vagy palántázással. Amennyiben aprócska terület áll rendelkezésünkre, nem érdemes a magvetéssel túl sok időt eltöltenünk, hiszen néhány paradicsompalántát beszerezhetünk április-május környékén, beültetjük balkonládába, és egész nyáron ehetjük a saját zöldségünket.

Azonban, ha nagyobb kerttel rendelkezünk, érdemes megfontolni a magvetéses szaporítást, hiszen néhány csomagnyi vetőmagból jelentős mennyiségű palántát nevelhetünk. Persze amennyi pénzt spórolunk azzal, hogy palánta helyett vetőmagot vásárolunk, annyival több időt kell ráfordítanunk a saját palánta nevelésére.

A palánta neveléséhez használhatunk tejfölös, joghurtos dobozokat, de külön erre a célra alkalmas hajtató edényt vagy mini üvegházat is beszerezhetünk. Akkor érdemes már ilyen nagyobb beruházást megtervezni, amikor gyakorlatot szereztünk palántanevelésből.

A megfelelő edény kiválasztása után ugyanolyan fontos a jó minőségű vetőmag és a palántaföld beszerzése. Amikor minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, kezdhetjük a magvetést, azonban a vetési mélységről mindenképp tájékozódjunk, mert a fényre csírázó magokat (pl. zeller) nem szabad földdel takarni.

A magvetés után kézi permetezővel nedvesítsük be a földet, és takarjuk le fóliával vagy üveglappal, hogy párás környezetben beinduljon a csírázás. Ezután helyezzük meleg, világos helyre pl. ablakpárkányra.

Az alábbi pontokat betartva mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyönyörű és egészséges palántákat neveljünk:

  • Tervezzük meg, milyen növényeket szeretnénk nevelni
  • Szerezzük be a vetőmagot, a palántaföldet és az ültető edényt
  • Töltsük meg az ültető edényt földdel, nedvesítsük be kézi permetezővel
  • Cserepenként 2-3 magot szórjunk a földre, majd vékony réteggel takarjuk be, a tetejét újra permetezzük be vízzel
  • Takarjuk le, hogy nedves környezetet biztosítsunk a magok számára
  • Mindennap vegyük le rövid időre a fóliát, hogy friss levegőt biztosítsunk fejlődő növényeink számára.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016