A szivárvány színeiben pompázó nőszirom

irisMegnevezése is a virágszínek gazdagságának köszönhető, hiszen a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta nevét. A tavasz első napsugarai virágba borítják az 5-15 cm magas törpe nőszirmot, mely halvány kék és lila árnyalatokban mutatja meg szépségét. Áprilisban bontja szirmait a törpe szakállas nőszirom, mely akár tulipánnal társítva ágyásban, akár egy szál magában egy cserépbe ültetve is gyönyörű látványosság lesz teraszunknak.

Késő tavasszal és kora nyáron a magas szakállas nőszirom varázslatos színpompájában gyönyörködhetünk. A több, mint egy méteres magasságra nyúló írisz hihetetlen sokszínűségével nyűgöz le bennünket.

noszirom001Társíthatjuk levendulával vagy árvalányhajjal, melyek még inkább kiemelik a virág szépségét. A mocsári nőszirom kedveli a nedves talajt, így kerti tó partjára bátran ültethetjük, májusban és júniusban borul virágba. A holland nőszirom szintén a késő tavaszi időszakban virágzik, a nedves talajban ez a fajta is remekül érzi magát, de vágott virágként vázában is megállja a helyét. Némelyik szakállas nősziromnak két virágzási ciklusa van, így ősszel másodszorra is virágot bont.

A legtöbb nőszirom az évelő ágyásban remekül érzi magát, főként, ha megfelelő a talaj vízelvezető képessége, és nem túl savanyú. Néhány év elteltével előfordulhat, hogy elmarad a megszokott virágpompa, ekkor ássuk ki a virágot, válasszuk óvatosan szét a gyökérzetet, majd ültessük új helyre, következő évben már újra gyönyörködhetünk a csodás színekben.

noszirom002Ahhoz, hogy szinte egész szezonban élvezzük a virágtengert, érdemes úgy megtervezni az ágyást, hogy minden hónapban gyönyörködni tudjunk a beültetett növényeinkben. A szibériai nőszirom pompás párost alkot a bíbor kasvirággal, a klasszikus rózsaszínben díszelgő ágyásrózsa pedig remek hátteret biztosít kettősüknek. A könnyen gondozható, lilás kékben pompázó gólyaorr májustól egészen novemberig virágzik, így biztosítja késő őszig a szemet gyönyörködtető látványt.

Ha olyan nőszirmot ültetünk, amely ősszel még egyszer virágzik, a hűvösebb időben is pompás virágágyásban gyönyörködhetünk. Az Iris Barbata-elatior ’Rosalie Figge’ 100 cm magasra is megnőhet, a május elején és a kerti szezon zárásakor borul virágba. Ültessünk köré színben harmonizáló őszirózsákat és bársonyos virágú tollborzfüvet, így gondoskodhatunk látványosságról.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016