Rhododendron

rhododendron001Bár a rhododendron a távol-keleti stílusú kertek meghatározó növénye, bátran ültethetjük mediterrán vagy hagyományos környezetbe. A rövid tavaszi virágzás miatt nem is oly régen még kevésbé volt népszerű, azonban néhány éve egyre több olyan vadon élő faj jelent meg, melyek különleges formájukkal és látványos lombozatukkal virágzás után is remekül díszítik kertünket.

Ezek az új rhododendron fajták feltűnő színű vagy deres bevonatú levélhajtásokat növesztenek, ilyen például a ’Silbervelours’, mely ezüstös fehér lombozattal vonja magára a figyelmet, de szintén tetszetős hatást érhetünk el a bézs színű levelekkel rendelkező ’Queen Bee’-vel. A Yakushimanum-hibridek viszont egész évben megőrzik leveleiket, nem érzékenyek sem a napra, sem a szélre, és a meszes talajban is pompásan megélnek, hiszen Japán hegyvidéki területeiről származnak. Kompakt formájuk és kis méretük alkalmassá teszik arra, hogy apró kertekbe is beültethessük, ráadásul sokféle színben beszerezhetőek. A rózsaszín árnyalatban pompázó ’Fantastica’ vagy az aranysárga ’Goldprinz’ kompakt, gömbölyű növekedésének köszönhetően a kis alapterületű kerteken kívül teraszon vagy balkonon is igen jól mutat.

Bár a Yakushimanum-hibridek ellenállnak napnak, szélnek, némi szárazságnak, azonban a többi rhododendron faj a magas páratartalmú, csapadékos klímát kedveli, ezért hazánk szárazabb területein érdemes világos árnyékba, védett helyre ültetni. A kedvezőtlen talajviszonyokat is remekül elviselik az Inkarho-fajták, hiszen magasabb PH-értékű, enyhén bázikus talajban is remekül fejlődnek, ráadásul találhatunk közöttük illatos fajtákat is. Még erőteljesebb illatot árasztanak az azáleák, ilyenek a rózsaszínes árnyalatú ’Juniduft’ vagy a hófehérben pompázó ’Sommerduft’.

azaleaA nyári zöld azáleák jól tűrik a hidegebb telet, a virágzás és a lombfakadás egy időben zajlik. Kellemes virágillattal és lélegzetelállító őszi színpompával jutalmazzák meg a gondoskodást. A japán azálea akár cserépben is nevelhető, alacsony növekedésű fajta, mely inkább széltében terjeszkedik. Ültessük szél- és napvédett helyre.

Bár az azáleák szintén a rhododendronok nemzetségébe tartoznak, némi különbséget felfedezhetünk közöttük. Az azáleák kisebb növekedésűek, ritkán érik el az 1-1,5 méteres magasságot, sőt találhatunk törpe termetű, talajtakaró változatot is. A színválaszték óriási, válogathatunk kedvünkre a sárga, a fehér, a rózsaszín, piros, a lila vagy a narancs árnyalatai között. A leveleik ovális formájúak, a rhododendronokkal ellentétben finoman szőrösek. A porzók száma is megkülönbözteti az azáleákat, hiszen általában 5-6 porzóval, a rhododendronok viszont olykor tíznél is többel rendelkeznek.

A rövid virágzási időszak miatt érdemes más növények társaságába ültetni. Modern stílusú kertben pompásan mutat díszfüvekkel, páfránnyal vagy formára nyírt cserjékkel, klasszikus környezetben pedig ültessünk mellé például királyliliomot, mely virágdíszével látványossá varázsolja az ágyást.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016