Egynyári látványosság a teraszon

petuniaLenyűgöző árnyalatokkal és látványos virágkelyhekkel varázsolják ellenállhatatlanná a balkon és a teraszt. A petúnia és a kisvirágú petúnia számtalan változata lehetővé teszi, hogy a teraszunkhoz vagy a kertünkhöz színben, formában leginkább beleillő virágokat válasszunk. A törékeny fehér, halvány sárga árnyalatoktól kezdve az erőteljesebb tónusokig kedvünkre válogathatunk. Rendkívül divatosak a két színben pompázó fajták is, melyek lehetnek színátmenetesek vagy különleges csillag mintázatúak.

 

Ültethetjük függő ámpolnába, cserépbe vagy balkonládába, sőt dekoratív megjelenést biztosít néhány partner növény elhelyezése is. A petúnia gyors növekedése miatt erőteljes növényeket ültessünk mellé. Jó választás lehet ebből a szempontból a verbéna, de gyönyörű beültetés készíthetünk akkor is, ha partner növénynek a fátyolvirágot választjuk, főként akkor, ha sötétebb árnyalatú, piros, mély vörös, vagy lila petúnia mellé helyezzük.

petunia002A nagyvirágú, felfelé növekedő petúniát érdemes a terasz védettebb részére helyezni, hiszen egy nagyobb szélvihar vagy nyári zápor igen jelentős károkat tud okozni a növénynek. A kisvirágú multiflóra nemesítések jól tűrik a szélsőséges időjárási viszonyokat, ezekből a fajtákból érdemes válogatni, ha teraszunk, erkélyünk, balkonunk kedvezőtlenebb fekvésű helyen van, de pompásan viselik a tűző déli napsütést is. Balkonládában emellett jól mutat az erélyesebb növekedésű csüngő petúnia is, mely tengernyi virággal hálálja meg a gondoskodó kezeket. A déli fekvésű teraszon naponta kétszer is megöntözhetjük a petúniát, a reggeli órákban és késő délután locsoljuk be alaposan a földjét. A pangó víz a rothadáshoz vezet, így mindenképp olyan ültető edényt válasszunk, melynek alján ki tud folyni a felesleges vízmennyiség.

petunia003A petúniát már április közepétől elültethetjük. A könnyen gondozható virágok közé tartozik, a tápanyaghiányra, főként a vas hiányára azonban rendkívül érzékenyen reagál. Amint észrevesszük, hogy kezdenek sárgulni a levelek, adagoljunk az öntözővízhez vastartalmú tápot, körülbelül egy hét múlva már újra teljes fényében pompázik virágunk. A nagyvirágú petúniáról folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat. A kisvirágú petúniánál erre semmi szükség nincs, hiszen az elhervadt virágok maguktól elszáradnak és lehullnak.

A csüngő petúnia 80-100 cm-es szárat is növeszthet, azonban a megnyúlt szár ritkuló virágzata nem szép látvány. Hetente egyszer bátran vágjuk vissza a szárat, ne sajnáljuk, hogy éppen virágzik, hiszen ez biztosítja számunkra, hogy egész nyáron dús virágpompában gyönyörködjünk. Megfelelő gondoskodással tavasz derekától egészen az ősz kezdetéig látványos színpompában lehet részünk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016