Vertical garden

fuggoleges-kertKülföldön több éves hagyományra tekint vissza a függőleges kert építése, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár az ilyen fajta zöldfalak kialakítása. Bár design elemként néhány építész és lakberendező igyekszik megrendelői életterét a növényfallal látványosabbá varázsolni, a szépségen túl számtalan előnnyel rendelkezik a függőleges kert létrehozása.  

Akár egészen aprócska belső térrel rendelkezünk (minigarzon, lakótelepi, társasházi lakások erkélye), akár hatalmas irodaházak, bevásárlóközpontok közösségi tereit szeretnénk barátságosabbá tenni, a függőleges kert mindkét esetben tökéletes megoldás lehet.

Egy kisebb lakásban a függőleges kert pozitív hatásai kiemelkedőek: oxigénnel dúsítja a levegőt, mentesíti a káros mikroorganizmusoktól, kiszűri a port, egyensúlyban tartja a belső tér páratartalmát, kiváló hő- és hangszigetelő (télen kevesebb fűtés, nyáron minimálisra csökkenti a klíma használatát).

fuggoleges-kert-konyhabanIrodaházak, bevásárlóközpontok tereit a helytakarékosság miatt kiválóan feldíszíthetjük függőleges kerttel, hiszen a növények vízszintes elhelyezése csak az értékes iroda- vagy üzlethelyiség kárára valósulhatna meg. A nagy alapterületű épületek belső tereit pedig mindig hasznos sok növénnyel berendezni, hiszen a korlátozott természetes fény és a bezártság a munka hatékonyságának romlásához vezethet. A megfelelő mennyiségű növény egy irodaházban is hasonló pozitív hatást gyakorol, mint egy apró lakásban: javítja a levegő minőségét, kiegyensúlyozza a páratartalmat. 

A függőleges kert nemcsak belső térben mutat rendkívül jól, a kerítést, a házfalat is díszíthetjük vele bátran. A hagyományos dísznövények mellett akár csüngő eperrel is beültethetjük a kerítésünket, így júniusban már szüretelhetjük is a mézédes gyümölcsöt. A csüngő eper beültetéséhez hasonló megoldás a konyhapult mellé helyezett függőleges kert. Kedvenc fűszernövényeink azonnal elérhetőek, főzés közben nem szükséges a kertbe szaladgálni egy-egy bazsalikom levélért vagy kakukkfű ágacskáért.

fuggoleges-kert-san-franciscoA végére hoztam egy high tech design megoldást San Francisco-ból. Ez a gyönyörű függőleges kert kombinálja az élő növények és az aranyszínű képzőművészeti alkotás szépségét, amely egymás hatását felerősítve tündököl a szabadtérben. Szintén képzőművészeti alkotásként értékelhetjük azokat az apróbb élő falakat, melyek különböző színű növényekből beültetve hoz létre a kertész vagy dekoratőr. Ezek a képek ábrázolhatnak egy-egy állatot, de hasonlíthat absztrakt festményhez is.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016