Virágszirom a tányéron

viragok-a-tanyeronMár az általános iskolában megtanuljuk a környezetünkben leggyakrabban előforduló növények felépítését, és azt, hogy mely részük ehető, és melyik mérgező. A vadvirágokról és a kertben növekvőkről inkább az marad meg emlékezetünkben, hogy gyönyörű színekben pompáznak, és némelyiknek bódító az illata. Az viszont többnyire feledésbe merül, hogy számos virág szára, szirma, levele ehető, sőt feledhetetlen kulináris élményben lehet részünk, ha étel készítünk belőle.

A kerti sarkantyúka gátolja a vírusok, baktériumok és gombák szaporodását, valamint segíti a vérkeringés szabályos működését. Természetes antibiotikum, bizonyos légúti megbetegedések esetén helyettesítheti az orvos által felírt gyógyszert, ezzel csökkenthetjük a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét. Tormával együtt fogyasztva elősegíthetjük arcüreg-gyulladásból és a hörghurutból való gyógyulást. A levele, a virága, sőt még a magja is fogyasztható, pikáns ízt ad a salátának, de bátran belekeverhetjük házi túróba, házi vajba. 10 dkg vajhoz tegyünk 5 sarkantyúka virágot, 1-2 felaprított sarkantyúka levelet, 1 teáskanál apróra vágott metélőhagymát, és alaposan keverjük össze. Formázzunk belőle hengert, tegyük frissentartó fóliába, és mehet vissza a hűtőbe, ahol hetekig eláll. A legjobb, ha enyhén csípős, picit édeskés virágot és levelet frissen fogyasztjuk, így megőrzi magas C-vitamin tartalmát, de omlettbe, rántottába bátran keverhetünk belőle, így látványos, ízletes reggelit tehetünk az asztalra. Zsenge, zöld színű termését is bátran felhasználhatjuk: csipkedjük le a növényről, ecetben érlelve a kapri bogyóhoz hasonló finomságot kapunk.

levendula-lekvarA provence-i levendulamezőkre gondolva nem is sejtjük, hogy milyen széles körben használható a gyönyörű lila színben pompázó virág, hiszen az illóolaj kinyerésén túl készülhet belőle szörp, lekvár vagy zselé, de ízesíthetünk vele desszertet is. Rendkívül erős aromája miatt először keveset használjunk belőle, hiszen azt bizonyára nem szeretnénk, ha az ételünk parfümillatot árasztana, ráadásul nagy mennyiség esetén kesernyés ízt kölcsönöz az ennivalónak. Jól kombinálható a közeli rokonságban álló fűszerfélékkel, a rozmaringgal, kakukkfűvel vagy a zsályával.

Belekeverhetjük a frissen szedett virágot a salátánkba, nemcsak az ízét dobja fel, még a zöld levelek színét is kiemeli. Ha mediterrán jellegű kenyeret sütünk, a rozmaring mellett vagy helyett szórhatunk a tésztába az apró lila virágokból. Összekeverhetjük kristálycukorral, majd jól záródó befőttes üvegben tegyük el a kamra polcára néhány hétig. Miután a cukor magába szívta a levendula aromáját, ízesíthetünk vele süteményt vagy kalácstésztát. Különleges zamatot kölcsönöz a pezsgőnek, de díszíthetünk vele csokoládétortát, fagylaltot vagy sorbetet. Virágüzletből, kertészetből megvásárolt virágot ne használjunk fel az ételekhez, mert azokat gyakran rovarirtó szerrel kezelték. Szerezzünk be megbízható helyről palántákat, például Pannonhalmáról, ültessük el kertünkben meleg, napos, védett helyre, és legalább 15 éven keresztül élvezhetjük bódító illatát és rendkívüli aromáját.

pitypangKi ne hallott volna a pitypang salátáról, melyhez a márciustól gyűjthető tőleveleket használjuk fel, de az élénk sárga virág többi része is bátran fogyasztható. A gyökerét tavasztól egészen késő őszig felszedhetjük, majd megpárolva salátába keverhetjük, megpörkölve pedig ízletes kávépótlót készíthetünk belőle. A zsenge leveleket nemcsak salátába tehetjük, hanem főzeléknek is felhasználhatjuk. 50 dkg levelet alaposan megtisztítunk, a keményebb levélcsúcsokat levágjuk, majd vízzel felöntve 30 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, finomra vágjuk, majd vajon megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, liszttel megszórjuk, átkeverjük, majd néhány kanál zöldség alaplével meglocsoljuk. 15 perc alatt elkészül. Gyógynövényként már évszázadok óta ismert, főként vízhajtó, epehajtó, veseserkentő hatása miatt alkalmazza igen gyakran a népi gyógyászat. A gyökeréből készült tea tökéletesen kiegészíti a tavaszi tisztítókúrát.

Az ibolya apró, de annál illatosabb virága pompásan mutat gyümölcstorta zseléjébe keverve, de díszíthetünk vele pudingot, jégkrémet és salátát is. Már az ókorban is felhasználták az ibolya virágát, esszenciát, szerelmi bájitalt készítettek belőle, kipréselték a benne lévő olajat, melyet illatosításra használtak. Az esszenciát manapság is előszeretettel alkalmazzák szirup készítéséhez, és teasüteményeket, desszerteket édesítenek vele. Szörp főzésével magunk is megpróbálkozhatunk, ha szert tudunk tenni legalább két csészényi ibolya virágra. Öntsünk rá 1 liter vizet, csavarjuk bele két egész citrom levét, forraljuk fel, majd oldjunk fel benne 1 kg kristálycukrot. Miután botmixerrel pürésítettük, szűrjük át, hogy ne maradjanak benne virágszirmok. Tegyük vissza a tűzre, és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Töltsük fertőtlenített üvegbe, és ha kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Orgonából hasonló módon készíthetünk szörpöt, arra azonban ügyeljünk, hogy a zöld csészelevél ne kerüljön bele, mert attól nagyon keserű lesz.

rozsabimboMár az ókori Rómában az emberek mindennapjainak részét képezte a rózsa, használták az illóolajat illatosításra, de készítettek gyógyszert és édességet is belőle. A középkorban a török szultán udvarában hatalmas népszerűségnek örvendett, szebbnél szebb fajtákat nemesítettek, melyekből rózsaolaj, rózsavíz készült. Minél illatosabb a rózsa, annál intenzívebb aromát kölcsönöz az ételnek, ezért érdemes kisebb mennyiséget használnunk, hogy ne legyen a saláta, az édesség, a desszert parfümös ízű. Egyes rózsafajták zamata a zöld almáéra, másoké pedig inkább a szamóca ízére hasonlít. Amikor a szirmokat leszedtük, az alsó, fehér részét távolítsuk el.

Egy vödörnyi rózsasziromból akár lekvárt is főzhetünk. Miután alaposan megmostuk a szirmokat, vegyünk elő egy 8-10 literes fazekat, és 70 dkg cukorral, 1-2 dl vízzel tegyük fel főni. Lassú tűzön 40 perc alatt elkészül. Botmixerrel alaposan pürésítjük, majd adjunk hozzá egy evőkanál citromsavat és egy fél zacskó 3:1 dzsemfixet. Őrölt fahéjjal még pikánsabbá tehetjük. 2 percre tegyük vissza a tűzre, éppen annyi időre van szükség, hogy újra felforrjon. Töltsük fertőtlenített befőttes üvegbe, állítsuk 5 percre fejtetőre, majd hagyjuk kihűlni. Ha csak egy-két csésze rózsaszirmunk van, abból készíthetünk rózsavizet. Két csésze rózsasziromhoz adjunk 4 csésze vizet, és egy hőálló üvegedénybe forraljuk fel. Nincs szükség főzésre, éppen csak rottyanjon egyet. Ezután hagyjuk kihűlni, töltsük át befőttes üvegbe, tegyük a kamra polcára, de felejtsük el mindennap megkeverni, hogy a rózsaszirmok alaposan kioldódjanak. 5 nap múlva szűrjük le a vizet, öntsük át jól záródó üvegbe, hűtőszekrénybe hetekig eláll. Csodás zamatot kölcsönöz az édességeknek, pudingoknak, de az arcbőr tonizálására is felhasználhatjuk.