Zöldségek és gyümölcsök termesztése biokertben

organikus-kertEgyre többet és többet hallani a növényekben felszívódó vegyszerek, permetező szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a piacon vagy üzletközpontokban kapható bio jelölésű zöldségek és gyümölcsök valóban vegyszermentes környezetben növekedtek-e.

Az ökológia gazdaságban termesztett növényeket semmilyen műtrágyával, szintetikus anyaggal nem szabad kezelni. A kártevőket, amelyek megtámadják a termést, kézzel szedegetik le vagy például a levéltetvek ellen katicabogarakat telepítenek. Azonban az téves elképzelés, hogy egyáltalán nem lehet a növényeket permetezni, hiszen számos olyan szer létezik, melyek használata ökológiai gazdaságban megengedett.

komposztHa most fontolgatjuk, hogy biokertészkedésbe fognánk, néhány dologgal érdemes tisztában lennünk. Egy biokertben a műtrágya helyett kizárólag természetes trágyát használunk, illetve elengedhetetlen a komposztálás, hogy talaj élettel teli és egészséges maradjon. Azonban, ha be is tartjuk az ökológia gazdálkodás alapelveit, jó tudnunk, hogy egy közelben lévő forgalmas út, vagy a szomszéd vegyszeres permetezése károsan befolyásolja bioterményeinket.

A rajtunk kívülálló káros tényezők ellenére mégis érdemes próbálkoznunk, hiszen így is sokkal egészségesebb zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk, mint vegyszerezés esetén. Bevethetünk olyan bevált trükköket, melyek barátságos módszerekkel tartják távol a kártevőket. A bogarakat fokhagymával, körömvirággal vagy büdöskével lehet távol tartani a terméstől, a csigák ellen ültethetünk paszternákot, fákat pedig körbevehetjük csalánnak, így azt a hangyák fogják messziről elkerülni.

katicabogar1Egy biokert alapja a természetes egyensúly létrejötte, ezért úgy kell kialakítanunk a növényvilágot, hogy minden hasznos szervezet jól érezze magát a kertünkben. Jótékony hatással lesznek növényeinkre a komposztot lebontó gombák és baktériumok, a katicák táplálékául szolgálnak a kártékony levéltetvek, az énekes madarak pedig elpusztítják a kártevő hernyókat és a bogarakat.

Próbálkozzunk bármilyen növénnyel, úgy is a személyes tapasztalat útján szerzünk gyakorlatot a biogazdálkodás terén. El kell fogadnunk azt, hogy lesz egy-két kukacos alma, azonban ez vegyszerezés mellett is előfordul, de a vegyszermentes almát sokkal nyugodtabban adhatjuk oda gyermekeinknek.

kaposzta-vegyeskulturaElőször próbáljunk meg ellenálló fajtákat választani, melyeket viszonylag könnyű bio körülmények között termeszteni, de a növénytársítások is jó eredménnyel kecsegtetnek. A kukoricára felfuttathatunk babot vagy ültethetünk mellé uborkát. A sárgarépa mellé kerülhet hagyma és büdöske, a bab mellett pedig jól megfér a tökféle és a kapor.

Klasszikus társítás a paradicsom mellé ültetett bazsalikom, de egészen különleges a paradicsom mellé ültetett büdöske hatása, mert a paradicsomot károsító fonálférgek nem viselik el a büdöske illatát. A zeller mellé hagyma vagy spenót kerülhet.

Ültetéskor figyeljünk a tőtávolságra, hiszen a palántáknak kellő fény és levegő szükséges a megfelelő növekedéshez, de ne ültessünk túl nagy távolságra sem, mert a feltörő gyom gondot okozhat.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016