Fények és árnyak

kerti-vilagitas001Egy-egy jól elhelyezett világítótesttel izgalmassá és hangulatossá formálhatjuk a kertet. Amellett, hogy a bejáratot és a ház körüli területet biztonságosabbá tehetjük a megvilágítással, lenyűgöző látványt kölcsönözhetünk a kertnek. Ilyenkor a korai sötétedés miatt kevés időt töltünk a szabadban, pedig friss levegőre ősszel és télen is hatalmas szükségünk van. Ha felkapcsoljuk a fényeket, bátran tartózkodhatunk kinn akár este 6-7 óráig.

Bővebben: Fények és árnyak

Bambusz

bambusz001A keleti stílusú kert nélkülözhetetlen növénye, mely híres hajlékonyságáról és rugalmasságáról, ráadásul őshonos élőhelyén a pandák legfőbb táplálékául szolgál. A bambusz több mint ezer faja ismert, a perjefélék családjába tartozó, évelő, örökzöld növény.

Bővebben: Bambusz

Apró kerti tó

apro-kerti-to-001A víz nyugalmat és életet varázsol bármely kertbe. Különleges értéke abban a tulajdonságában rejlik, hogy visszatükrözi a fényt, a csörgedező, csobogó víz hangja pedig megnyugtatja kifáradt, stresszes idegrendszerünket.

Bővebben: Apró kerti tó

Nagyvárosi előkert

elokertA zsúfoltan, sorházakkal beépített nagyvárosi környezetben annyira kevés a zöld terület, hogy szinte kizárólag a bejárat előtti részt tudjuk dekoratívan beültetni. A vonzó és hangulatos előkerthez nem kell több, mint egy-két jól megválasztott növény és néhány látványos ötlet.

Bővebben: Nagyvárosi előkert

Kő kövön...

kavicsagyasNéhány éve már meghatározó trend a kertépítésben a kő, a kavics és a murva használata. Az első látszatra könnyen gondozható felület azonban rejt magában némi kihívást, hiszen a gyomok és a lehullott falevelek összeszedésével meg kell küzdenünk.

Bővebben: Kő kövön...

Lejtős terület kialakítása

rezsu1Egy kertépítő vagy tájépítő mérnök egyik legnagyobb kihívása, ha egy sík terepből izgalmas, lépcsőzetes megoldással szeretne látványos kertet építeni. Ennél csak az a nagyobb kihívás, amikor egy természetes módon lejtős terepet igyekszünk úgy kialakítani, hogy megkíméljük a kert tulajdonosát a fáradságos és nehézkes beültetéstől és növénygondozástól.

Bővebben: Lejtős terület kialakítása

Zöldségek és gyümölcsök termesztése biokertben

organikus-kertEgyre többet és többet hallani a növényekben felszívódó vegyszerek, permetező szerek szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a piacon vagy üzletközpontokban kapható bio jelölésű zöldségek és gyümölcsök valóban vegyszermentes környezetben növekedtek-e.

Bővebben: Zöldségek és gyümölcsök termesztése biokertben

Vertical garden

fuggoleges-kertKülföldön több éves hagyományra tekint vissza a függőleges kert építése, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár az ilyen fajta zöldfalak kialakítása. Bár design elemként néhány építész és lakberendező igyekszik megrendelői életterét a növényfallal látványosabbá varázsolni, a szépségen túl számtalan előnnyel rendelkezik a függőleges kert létrehozása.  

Bővebben: Vertical garden

Kertépítés - natúr kert

naturkert-kertepitesA kert természetközeli kialakítása különleges és fontos életteret teremt az állatoknak. Egyre több helyen fedezhető fel a kerítésre elhelyezett „Madárbarát kert” táblácska, azonban nemcsak a madarak élőhelyének megteremtésével tudunk natúr kertet kialakítani.

A kőkerítésen napozó gyíkocskák, a virágról virágra repkedő pillangók megörvendeztetik gyermekeinket, ránk, felnőttekre pedig csodás nyugtató hatást gyakorolnak ezek az apró élőlények.

Bővebben: Kertépítés - natúr kert

Romantikus rózsakert

rozsakert2Bár a rózsa a tradicionális kert nélkülözhetetlen növénye, sokszínűsége miatt könnyedén beilleszthető akár díszfüvek uralta modern kertbe vagy minimalista natúr kertbe. Lugason, pergolán vagy virágágyban is rendkívül jól mutat, nyári meleg estéken pedig elbódít az illatával. Magas cserépbe ültetve helyezhetjük teraszra vagy balkonra is.

Bővebben: Romantikus rózsakert