Fakivágás szakvélemény2023-11-14T06:21:33+00:00

A fák kivágása egy fontos döntés, amelyet alapos megfontolás és szakértői tanácsadás előz meg. Sokan hajlamosak alábecsülni a fakivágás előtti szakvélemény jelentőségét, de egy ilyen szakemberi tanács elengedhetetlen az optimális eredmény és a környezeti védelem szempontjából.

Miért fontos a fakivágás előtt szakvéleményt kérni?

1. Biztonság és kockázatértékelés: az első és legfontosabb ok, hogy a fák kivágásának szakértői felülvizsgálata meghatározza a beavatkozás kockázatait. Egy elöregedett, beteg fa állapota vagy helyzete veszélyt jelenthet az emberekre, épületekre vagy környezetre. A szakértői vélemény segít azonosítani ezeket a kockázatokat, és meghatározni a biztonságos kivágási módszereket.
2. Törvényi követelmények: Magyarországon a közterületen és magánterületen található fák ültetését, gondozását és kivágását a 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet szabályozza, illetve a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) a fővároson kívül illetékes önkormányzatot hatalmazza fel azzal, hogy szabályokat alkosson a fák kivágásával kapcsolatban. A fővárosban minden közterületen álló fa kivágásához engedélyt kell kérnünk a helyi önkormányzattól, de a saját telken álló 20 cm-nél nagyobb törzsméretű gyümölcsfa, vagy 10 cm átmérőjű díszfa kivágása esetén is bejelentési kötelezettségünk van.
3. Környezetvédelem: a fakivágásnak környezeti hatásai vannak. Egy szakértő segít felmérni, hogy a fa eltávolítása hogyan befolyásolhatja a környezetet. Javaslatokat tehet az esetleges környezetvédelmi intézkedésekre, vagy tanácsot ad arra vonatkozólag, hogy a kivágott fa helyére milyen növényeket célszerű ültetni.
4. Megfelelő fafeldolgozás: a fa kivágása után a faanyag megfelelő hasznosítása sem elhanyagolható szempont fontos. A szakértők segíthetnek a faanyag optimális felhasználásának meghatározásában, például a fa újrahasznosításában.
5. Helyes döntések meghozatala: a szakértői vélemény alapján lehetőség van helyes döntéseket hozni a fa sorsáról. A szakértők javaslatokat adhatnak a fa megtartásáról, ha lehetséges, mert az ifjító metszés elősegíti a növény egészséges fejlődését.

Összefoglalva, a fakivágás előtt szakvélemény kérése elengedhetetlen része a fakivágási folyamatnak. A szakértői tanácsok segítenek a biztonság, környezetvédelem és gazdaságosság szempontjából is, és hozzájárulnak a helyes döntések meghozatalához a fák sorsával kapcsolatban. Ne feledje, hogy a fa kivágása egy komoly intézkedés, amit alaposan meg kell tervezni és szakemberekre bízni.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

Go to Top