A kavicsból kirakott térburkolat sajátossága, hogy a szemeket sok cement kötötte össze. Az ábrák darabos vonalvezetésűek voltak. Az összhatás javítása érdekében például a pellai kavicsmozaikban élével beágyazott ólomlemezeket alkalmaztak.

Később európai nagy parkokban is készítettek hasonló kavicsmozaikokat, azonban kis kreativitással saját kertünket is díszíthetjük ilyen művészeti alkotással.

A kavicsokat a morajló tenger vagy a zúgó folyó görgeti magával, míg az egymáshoz ütődés, csiszolás alakítja ki végleges formáját. Találhatunk köztük egyszínű szürkét, bézs alapú márványmintásat, tömzsi kereket vagy lapos érme formájút. Készíthetünk kavicsmozaikot a tipegő kiváltására, de nagyobb felületen a teljes térburkolatot lerakhatjuk kavicsból.

A számtalan formának és a sokféle árnyalatnak köszönhetően csak a képzeletünk szabhat határt a variációknak. Remek hatást érhetünk el a különböző lerakási irányok kombinációjával.

Ahhoz, hogy tartós kavicsmozaikot készítsünk, megfelelő alapozásra lesz szükség. A laza földréteget távolítsuk el mindaddig, amíg elérjük a kemény talajt. Amennyiben gépkocsi beállót készítünk, az átlagos mélységnek minimum 25 cm-nek kell lennie. A még nagyobb stabilitás érdekében először betonozzunk be egy, vagy nagyobb felülethez több keretet. A kavicsok elmozdulását burkolókőből készült szegéllyel is megakadályozhatjuk.

Az alsó hordozó réteg tömörített sóderból készül, nagyobb felület lerakása esetén nagyon fontos az enyhe dőlésszög kialakítása. Az élükre állított köveket egymás mellé szorosan beágyazzuk a töltőanyagba. A kompozíciót tervezzük meg előre, és homokfelületen nyugodtan próbálhatjuk ki, hogyan fog mutatni az elképzelésünk. Ha kevésbé vagyunk kreatívak, dolgozhatunk sablonnal is, a végeredményre akkor is büszkék lehetünk.

Első próbálkozásra inkább kezdjük kisebb felülettel vagy kisebb mintával. Kezdjük el a motívumot száraz homok-cement keverékbe kirakni, mely azután köt meg, miután vízzel bepermeteztük. Ha elkészült a mozaik, deszkalappal lenyomva hozzuk egy szintbe a kavicsokat. A kész felületet óvatosan öntözzük meg vízzel, majd két hétig ponyvával letakarva védjük a napsütéstől és az erős csapadéktól.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016