A kerti út építése alapvető fontosságú, hiszen csapadékos időben is járható felületre van szükségünk. Itt is kiemelten figyelnünk kell arra, mint a kert egyéb részeinél, hogy harmonizáljon a környezettel és dekoratív legyen. Kerti út vezethet közvetlenül a ház körül, a garázshoz, a kerti grillhez vagy kültéri konyhához, kerti pihenőhelyhez.

A vidéki házak kertjében épülhet a kerti út bordás felületű térkőből vagy terméskőből. A térközöket alacsony termetű növényekkel tölthetjük ki. A nagyvárosi, modern házaknál szabályos formájú, többnyire meleg színárnyalatú térkővel burkolunk, persze akkor, ha ez a ház stílusához illeszkedik.

A kerti út anyagát a kert lejtése és az út alakja határozza meg. A szögletes térkövek az egyenes vonalú kerti utakhoz alkalmazhatók, a szabálytalan formájúakat lerakhatjuk egyenes és kanyargós utakra is. Egy gyönyörű gyepszőnyeg látványát nem szoktunk kerti úttal megtörni, ilyenkor inkább tipegőt alkalmazunk. A szabálytalan felületű, illetve nagymértékben lejtős kert jelentősen befolyásolja az anyagválasztást. A különböző irányokba lejtő területeken a szabálytalan formájú térkő burkolat a megfelelő megoldás. Szabályos kerti utat olyan helyre építsünk, ahol egyirányú a lejtés. Görgeteg kavicsos utak csak sík felületre valók, hiszen lejtős terepen a kavicsok legurulnak.

A térkő mérete mindig legyen arányos az kerti út szélességével. A kis méretű kocka vagy téglalap alakú burkolólapok 60 cm-nél szélesebb utakon már aránytalanul kicsinek tűnnek. A szűk ösvényeken a szabálytalan formájú térkövek zavaró látványt nyújtanak, míg széles utakon rendkívül látványosak lehetnek.

A szabálytalan formavilágú kertekben a tipegőszerűen kavicságyba vagy pázsitba lerakott gömbfaszeletek, kavicsos betontipegők, vasúti talpfák nagyon jól mutatnak. A természeti kertekbe karókkal szegélyezett kavicsos vagy gyepes utak valók, míg a vidéki kertekbe a közlekedőket gömbfaszeletekkel rakjuk ki. Ott, ahol a burkolólapok hézagjait élő növények töltik ki, ne használjunk sót télen az út csúszásmentesítésére, inkább lapátoljuk el a havat. Amennyiben olyan kerti útról van szó, melyet télen nem használunk – kerti pihenőhely, kerti grill, kültéri konyha – ott hagyjuk a havat magától elolvadni.