A kerti lépcső elsősorban a szintkülönbségek áthidalására szolgál, azonban a dekoratív lépcső a kert szépségét is kiemeli. A kerttel harmonizáló mutatós lépcsők rendkívül hatásosak.

A gömbfa lépcsők a természet közeli kertek nélkülözhetetlen elemei. A vastagabb hasábfák, a vasúti talpfák, illetve újrahasznosító megoldásként darabokra szedett raklap is alkalmas a lépcsőfokok kialakítására.
Lejtős területen a keskeny, szabálytalan alakú lépcsősor két oldalára ültethetünk laza ágrendszerű díszfákat. A szabálytalan, illetve a mértékkel szabályos kertekben a gyepesített lépcső is jó megoldás lehet. A gyepesített térközű gömbfa lépcsőfokok könnyed hatást keltenek, azonban esős időben nem ússzuk meg szárazon.
A hosszabb lépcsősor szegélyén szegélynyíróval vágjuk le a füvet, kisebb területen egy sövénynyíró olló megfelelő eszköz. A gyepes lépcső esetében a lépcsőfokok szélét (fellépő rész) téglával rakjuk ki, és a közét füvesítsük.

Az épített lépcsőknél a kert stílusához illeszkedő burkolatot érdemes választani. A járófelület készülhet rovátkolt felszínű téglából, míg a fellépőt más mintázatú téglából rakhatjuk ki. A járófelület burkolását kaviccsal, járólappal is megoldhatjuk. Félköríves lépcsővel összeköthetjük a teraszudvar különböző szintjeit, a teraszt a gyeppel vagy a különböző szinteken elhelyezkedő gyepfelületeket egymással. Ezek a lépcsősorok ne legyenek hosszúak, enyhe lejtőnél három lépcsőfok elegendő.

A kerti lépcső építésénél a következő szempontokat vegyük figyelembe:

  • a lépcsőfok magassága 14-16 cm
  • a lépcsőfok mélysége 25-35 cm között az ideális
  • a térkőnél készített alappal megegyezőt rakjunk és erre helyezzük a zsaluzatot
  • a lépcső betonozásakor vassal merevítünk azért, hogy a későbbiekben nehogy elmozduljanak egymástól a lépcsőfokok.

A kerti lépcső kialakításánál legyen mindig fontos szempont a biztonság. Veszélyesek a túl sima vagy gyorsan elhasználódó, megbízhatatlan felületű lépcsők. Minél szélesebbek és alacsonyabbak a lépcsőfokok, annál kellemesebb és kényelmesebb járni rajtuk. A legtöbb burkolóanyag lépcső készítésére is alkalmas, így célszerű megoldás a csatlakozó utakat, teraszokat is ugyanabból az anyagból elkészíteni.

A kerti lépcsőkre állított növények határozott, karakteres megjelenésűek legyenek, hogy a lépcsőfokokkal szemben hatásos optikai ellensúly képezhessenek. Az örökzöld cserjék egész évben mutatósak. A korlátok kúszónövényekkel díszíthetők, a lépcsőfokokra pedig cserépbe ültetett színpompás egynyári virágok kerülhetnek.

Egy kertépítő vagy tájépítő mérnök egyik legnagyobb kihívása, ha egy sík terepből izgalmas, lépcsőzetes megoldással szeretne látványos kertet építeni. Ennél csak az a nagyobb kihívás, amikor egy természetes módon lejtős terepet igyekszünk úgy kialakítani, hogy megkíméljük a kert tulajdonosát a fáradságos és nehézkes beültetéstől és növénygondozástól.