A korszerű város elképzelhetetlen kellő nagyságú, minőségi elrendezésű, a várost átszövő zöldfelület nélkül, amely védelme és ápolása az emberi környezet egyensúlyának fenntartásához szükséges. Már az ókori Rómában is fontos közösségi térnek tekintették a kertet.

Mivel a meglévő városi beépítettségen változtatni nem lehet, megoldást kínálhatnak a zöld tetők és zöld falak, növényhordozó homlokzatok. A növekedő zöldtakaró, virágzó felületek fontos kiegészítők a kertjeinkben. A városi ember értékrendjében különleges jelentőséggel bír, ha a lakása, háza fák, növények között vagy egy csodás park közelében fekszik. A kert a stresszes mindennapokból kiszabadulva a megnyugvás, a felüdülés helyszínévé vált.

A belvárosi kert kialakításánál figyelembe kell venni a környező építményeket, melyek miatt gyakori a fényhiány és még gyakoribb a szomszéd házak ablakaiból a kíváncsi tekintetek kutakodása. Azonban, ha fallal szeretnénk körülzárni kertünket, fel kell készülnünk, hogy a nyári napsugarak felhevítik kedvenc pihenő helyünket.

A városi kert célja, hogy egyszerű, szabad területen jól érezzük magunkat növényeink között. Kisméretű kertben ültethetünk cserépbe egynyári növényeket, színkavalkádjukkal azonnal jó kedvre derítenek. Terasz vagy erkély fölé épített üvegtető esetén csapadékos időben is élvezhetjük a friss levegőt.

Kertvárosok, elővárosok nagyobb felületű kertjei már alaposabb tervezést igényelnek. Kisgyermekes családoknál helyet kell biztosítani a játékra, az aktív pihenésre. Egyre gyakrabban merül fel az igény a saját veteményes vagy fűszerkert kialakítására. Azonban ezeknél a kerteknél is fontos szempont, hogy megőrizzük az intimitást, igyekezzünk a betekintés ellen védekezni. Azt is tisztázni kell a kert tulajdonosával, hogy mennyi időt kíván a kert ápolására rászánni. Egy minimális időráfordítást minden kert igényel, azonban a legegyszerűbb megoldással, egy harsogóan zöld gyepszőnyeggel és egy automata öntözőrendszerrel, kis sziklakerttel vagy kerti tóval máris hangulatos külső teret alakíthatunk ki.