A gabion egyre népszerűbb a kerttervezők, lakberendezők körében. A gabbione olasz szóból származik, melynek a jelentése a „nagy kas”. A gabion használata a középkorban is népszerű volt, a fűzfavesszőből font kosarakat kővel és földdel töltötték, ezzel erősítették meg a várfalakat, illetve az áradó folyók partszakaszait. A módszer oly tökéletes, hogy a mai napig használják a folyami kaviccsal megtöltött drótkosarakat az árvízvédelemnél.

Napjainkban a gabion horganyzott acélból készül, csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen anyaggal töltjük meg. A gabionból rendkívül egyszerű építkezni és az élettartama is – a korrózióvédelemtől függően – hosszú, kb. 25 év. Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy a töltőanyag sokfélesége miatt teljesen egyedivé formálható. Megtölthetjük a drótkosarakat üvegtörmelékkel, folyami kaviccsal, alumínium dobozokkal vagy PET palackokkal. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a tölteléknek használt anyag legalább 1,2-szerese legyen a drótkosár lyukszélességének, hogy a rácson nem tudjon kicsúszni. Ezen kívül a töltelékanyagnak időjárásállónak kell lennie, különben gyakran kell cserélni vagy újratölteni.

A felhasználási terület is számos lehet: építhetünk magaságyat, kerítést, takarófalat, térelválasztót, padot, növényfuttatót. Kisebb tárgyakat, pl. padot tartóréteg nélkül is kialakíthatunk, azonban magasabb építménynél szükséges az alapozás. Legalább 15 cm-es alapot készítünk sóderból vagy betonból, ezt plusz tartóelemekkel, bebetonozott támoszlopokkal erősítünk meg. A stabilitás távolságtartókkal fokozhatjuk, melyeket a rácsfalak közé illesztünk be.

A modern kertekben egyre gyakrabban találjuk meg a gabiont, mint dizájn elemet, azonban mediterrán típusú kertben is rendkívül látványos lehet, ha az ősz színeiben pompázó kővel töltjük meg, a természet közeli kertekben pedig gyíkoknak és rovaroknak adunk kedvelt búvóhelyet. A formaválaszték egyre inkább bővül, a különböző méretű téglatestek mellett megjelentek a gömbölyű formák is. A kisebb gömbölyded formába virágot ültethetünk, a nagyobbakat akár kerti grill talpazatának használhatjuk.