Tavaszi virágáradat

A tavaszi virágáradat szemlélődésre és a természetben való gyönyörködésre késztet. Az enyhe, semmit mondó tél után hamar virágzásnak indultak növényeink. A legtöbb tavaszi virág természetes élőhelye az erdők mélyén található, ha hasonló körülményeket tudunk biztosítani a számukra, akkor a kertbe is költöztethetők. Kedvelik a fák és bokrok alatti humuszos, meszes, nedves talajt. Mivel a legtöbb tavaszi virág a lombfakadás előtt virul, így elegendő fényhez jutnak ebben az időszakban.

Amennyiben sikerül jól megválasztanunk a tavaszi virágok helyét, a következő évben könnyen elterjednek, és helyes virágcsoportokat, virágszalagokat hoznak létre. Ezáltal a tavaszi erdő hangulatát idézik a saját kertünkben. Egészen februártól áprilisig élvezhetjük a tavaszi virágpompát akkor, ha különböző időpontban virágzó fajokat kombinálunk egymással.

Hóvirág: Európa és Ázsia nyugati részén őshonos tavaszi virág, amely szinte elsőként jelzi a tél végét, a tavasz közeledtét. A nyirkos talajú lombos erdők, cserjések őshonos növénye, amely már védett növénnyé lett nyilvánítva, hiszen nőnap előtt olyan mértékben szedték, hogy veszélybe került a fennmaradása. A nemesített kerti hóvirág hagymáját szeptemberben kell elültetni ahhoz, hogy következő tavasszal virágozzon, azonban a február-március táján vásárolt cserepes virágon elvirágzás után ki lehet ültetni. Ahhoz, hogy következő évben is bőségesen hozzon virágot, a leveleit hagyni kell magától elszáradni.

Kerti jácint: Törökországban és Délnyugat-Ázsiában őshonos tavaszi hagymás virág, melyet dísznövényként a mediterrán térségben és Hollandiában kezdtek el termeszteni. A kora tavasz egyik népszerű kerti virága, melyet csodás lila, rózsaszín, fehér, kék színe és bódító illata tesz különlegessé. Napos vagy félárnyékos helyen, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát.

Krókusz: a tavasz legbiztosabb jele a krókuszok virulása. Igen apró tavaszi virág, mely akkor látványos, ha nagyobb csoportokba ültetjük őket. Lila, sárga, fehér színben pompáznak, azonban a holland nemesítőknek köszönhetően igen sok színárnyalatban és csíkozással szerezhetjük be őket. Laza, jól vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük. A virágzása alig tart két hétig. Mivel az évek során a fiókhagymái elszaporodnak, 3 évente ültessük új helyre.

Gyöngyike: a hazai kertekben leginkább az örmény gyöngyike az elterjedt. Igénytelen dísznövény, amely kedveli a laza szerkezetű, homokos talajt. Növekedési periódusban nedvességet igényel, egyébként elvétve kell öntözni. Nagyobb csoportokba ültetve vagy más tavaszi hagymás növénnyel párosítva elragadó látványt nyújt.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T14:01:24+00:00
Go to Top