Ehető termésű bokrok

Ehető termésű bokrok

Amennyiben kis méretű kertünk területét nem szeretnénk gyümölcsfával beültetni, az ehető termésű bokrok megfelelő megoldást jelenthetnek arra, hogy saját, friss gyümölcsünk legyen.

Rögtön egy kivétellel kezdünk :), hiszen a bodzát ritkán ültetjük a kertbe, mert az árokparton, az útszélen, az erdőszélen is megtalálhatjuk.
Bodza: a fekete bodzának májusban, júniusban nagy, fehér virágai nyílnak. A „fekete” elnevezése az augusztusban beérő sötét színű bogyóinak köszönhető. A nitrogénban gazdag talajt kedveli, de kevésbé jó minőségű talajban is megél. Virágából készíthetünk szörpöt, bogyóiból pedig befőttet, sőt bort is.

Naspolya: dísznövényként és haszonnövényként is termeszthető. Szemet gyönyörködtető virágai májusban nyílnak, gyümölcsét pedig ilyenkor október vége, november eleje táján szoktuk leszedni. Az sem baj, ha megcsípi a dér. Ekkor a naspolya még ehetetlen, száraz helyen, egy rétegben kiterítve érik be karácsonyra. Méltatlanul nélkülözött gyümölcs, pedig akkor válik élvezhetővé, amikor a banánon, narancson kívül a téli almát és körtét tehetjük az asztalra.

Mogyoró: jól tűri az árnyékos részeket, megfelelően fejlődik jó minőségű, nem túl száraz talajon. Szélérzékeny, így szélvédett helyet keressünk az ültetésnél. A mogyorót ősszel ideális ültetni, tavaszi ültetésnél sokat kell öntözni. Figyeljünk az ültetés mélységére is: a legmagasabb oldalgyökerek kb. 7 cm-re legyenek a földfelszín alatt. A mogyoróbokrot az első év tavaszán vissza kell metszeni, majd termőkorban a 7. év után minden évben.

Fekete ribizli: termékeny, jó vízelvezetésű talajban érzi legjobban magát. Áprilisban, májusban virágzik és június, július táján beérik a gyümölcs. A kocsánnyal együtt szüreteljük, így a bogyók nem sérülnek meg. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Szörp és bor készítéséhez is felhasználható a gyümölcs, akár dzsem is készíthető belőle.

Áfonya: a fekete áfonya a nedves, savanyú, humuszban gazdag talajt szereti és az árnyékos élőhelyet. Kék színű bogyóinak magas az A-, B-, C-vitamin tartalma nyáron. A bogyókat fogyaszthatjuk frissen is, de készíthetünk belőle befőttet, bátrabbak pálinkát. A vörös áfonya gyümölcse szeptember-november között érik be. Befőttet készíthetünk belőle. Az amerikai tőzegáfonyából pedig befőtt, kompót és pálinka készítésére alkalmas.

Boróka: olyan díszcserje, amelynek ehető a bogyója. Lassan növő, fényigényes, szárazságtűrő faj, amely meszes és mészmentes talajon egyaránt megél. A húsos termései az év második felében érnek be. Inkább fűszerként használjuk, savanyú káposztát, dinsztelt húsokat ízesíthetünk vele. A vajon párolt almának is különleges ízhatást kölcsönöz. A boróka szeszes oldata a gin.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T14:39:51+00:00