Ehető termésű bokrok

Amennyiben kis méretű kertünk területét nem szeretnénk gyümölcsfával beültetni, az ehető termésű bokrok megfelelő megoldást jelenthetnek arra, hogy saját, friss gyümölcsünk legyen.

Rögtön egy kivétellel kezdünk :), hiszen a bodzát ritkán ültetjük a kertbe, mert az árokparton, az útszélen, az erdőszélen is megtalálhatjuk.
Bodza: a fekete bodzának májusban, júniusban nagy, fehér virágai nyílnak. A „fekete” elnevezése az augusztusban beérő sötét színű bogyóinak köszönhető. A nitrogénban gazdag talajt kedveli, de kevésbé jó minőségű talajban is megél. Virágából készíthetünk szörpöt, bogyóiból pedig befőttet, sőt bort is.

Naspolya: dísznövényként és haszonnövényként is termeszthető. Szemet gyönyörködtető virágai májusban nyílnak, gyümölcsét pedig ilyenkor október vége, november eleje táján szoktuk leszedni. Az sem baj, ha megcsípi a dér. Ekkor a naspolya még ehetetlen, száraz helyen, egy rétegben kiterítve érik be karácsonyra. Méltatlanul nélkülözött gyümölcs, pedig akkor válik élvezhetővé, amikor a banánon, narancson kívül a téli almát és körtét tehetjük az asztalra.

Mogyoró: jól tűri az árnyékos részeket, megfelelően fejlődik jó minőségű, nem túl száraz talajon. Szélérzékeny, így szélvédett helyet keressünk az ültetésnél. A mogyorót ősszel ideális ültetni, tavaszi ültetésnél sokat kell öntözni. Figyeljünk az ültetés mélységére is: a legmagasabb oldalgyökerek kb. 7 cm-re legyenek a földfelszín alatt. A mogyoróbokrot az első év tavaszán vissza kell metszeni, majd termőkorban a 7. év után minden évben.

Fekete ribizli: termékeny, jó vízelvezetésű talajban érzi legjobban magát. Áprilisban, májusban virágzik és június, július táján beérik a gyümölcs. A kocsánnyal együtt szüreteljük, így a bogyók nem sérülnek meg. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Szörp és bor készítéséhez is felhasználható a gyümölcs, akár dzsem is készíthető belőle.

Áfonya: a fekete áfonya a nedves, savanyú, humuszban gazdag talajt szereti és az árnyékos élőhelyet. Kék színű bogyóinak magas az A-, B-, C-vitamin tartalma nyáron. A bogyókat fogyaszthatjuk frissen is, de készíthetünk belőle befőttet, bátrabbak pálinkát. A vörös áfonya gyümölcse szeptember-november között érik be. Befőttet készíthetünk belőle. Az amerikai tőzegáfonyából pedig befőtt, kompót és pálinka készítésére alkalmas.

Boróka: olyan díszcserje, amelynek ehető a bogyója. Lassan növő, fényigényes, szárazságtűrő faj, amely meszes és mészmentes talajon egyaránt megél. A húsos termései az év második felében érnek be. Inkább fűszerként használjuk, savanyú káposztát, dinsztelt húsokat ízesíthetünk vele. A vajon párolt almának is különleges ízhatást kölcsönöz. A boróka szeszes oldata a gin.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2022-02-25T13:44:19+00:00
Go to Top