Kedvenc balkonnövényeink

Bár a muskátlival nehéz felvenni a versenyt, kedvenc balkonnövényeink közé tartozik a tölcsérjázmin és a petúnia, mert ezek virágpompája felülmúlhatatlan.

Tölcsérjázmin

Dél-Amerikából származó, dús virágáradattal gyönyörködtető Mandevilla fajtától függően nevelhető balkonládában, az erőteljes növekedésűeket akár felfuttatva takarásra is használhatjuk (Mandevilla boliviensis). Az alacsony növésű fajtákat nyugodtan ültethetjük balkonládába, májustól októberig kitartó virágzással szerez örömet számunkra. Az ’Alice du Pont’ 10 cm-es tölcsérvirágai a legnagyobbak a Mandevilla fajták között, méteres hosszú hajtásait felfuttathatjuk rácsra vagy kerítésre. Dél-amerikai származása ellenére a tartós, nagy hőséget és szárazságot nehezen tűri, ilyenkor könnyen megtámadhatják kártevők. Bár a tölcsérjázmin a gyökerén és a hajtásain lévő tároló szervekben nagy mennyiségű tápanyagot halmoz fel, a növekedési időszakban érdemes hetente trágyázni vagy hosszú hatóidejű trágyát alkalmazni. Vízigénye is meglehetősen nagy, így a meleg, nyári napokban naponta ellenőrizzük a föld nedvességét. A hajtásokat bármikor visszavághatjuk, erőteljesebb visszametszésre csak tél végén kerítsünk sort.

Petúnia

Teraszon, balkonon az egyik legkönnyebben gondozható növény a petúnia és a kisvirágú petúnia. Rendkívül változatos a színpaletta, a hófehértől kezdve a halvány pasztellszíneken át az erőteljes piros, bordó, lila árnyalatok közül választhatunk számunkra a leginkább tetszőt. Azonban nem csak a színválaszték miatt kedvelt növény, olyan különleges fajtákat is ültethetünk, melyek kétszínűek vagy színátmenetesek.
Ezen kívül megkülönböztetünk nagyvirágú, kisvirágú és csüngő petúniát. Minél nagyobb a petúnia virága, annál érzékenyebb az időjárás viszontagságaira. A petúnia is tápanyagigényes növény, ezért minden öntözésnél adagoljunk hozzá tápoldatot alacsony koncentrációban. Ha a levelei sárgulni kezdenek, vasat tartalmazó táppal egy hét alatt helyre hozhatjuk a növényt. Kedveli a napsütést, de félárnyékos helyen is képes virágözönnel megörvendeztetni bennünket.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T12:42:57+00:00
Go to Top