Kaukázusi nefelejcs

Gyönyörű leveleivel és tavasszal viruló égszínkék virágaival a kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla) tökéletes talajtakaró a félárnyékos, árnyékos területekre. Különösen a ’Jack Frost’ fajta vált rendkívül népszerűvé, melynek szív alakú, ezüstös bevonatú levelei az elvirágzás után is lenyűgöző látványt nyújtanak.

A kaukázusi nefelejcs azon túl, hogy kiemelkedően látványos, talajtakaró tulajdonsága miatt is igen kedvelt növény. Négyzetméterenként 6-8 virág beültetésével a második évben már zárt levéltakarót kapunk, így ezen a területen szükségtelen a gyomlálás. Amennyiben félárnyékos, árnyékos helyre, nem túl száraz talajba ültetjük a virágokat, egy év alatt csodás növényszőnyeg növi be a területet. Ősszel leveleit elhullatja, így télen a kertünk ezen része csupasszá válik, azonban már kora tavasszal kihajt, először a virágok, majd később a levelek is.
Az áprilisban megjelenő égszínkék vagy fehér virágok kísértetiesen hasonlítanak az egyéves, önvetéssel szaporodó, gyorsan terjedő nefelejcsre (Myosotis sylvatica). A kaukázusi nefelejcs előnye, hogy ritkán szaporodik önvetéssel, így nem burjánzik túl a területén. Még mielőtt megjelennének az első virágbimbók, tőosztást végezhetünk rajta. A tavaszi időszak a legalkalmasabb az ültetésre is, hiszen így a téli időszak beálltáig megfelelően be tud gyökeresedni. A kaukázusi nefelejcs jó vízáteresztő képességű, elegendően nedves talajban érzi jól magát, épp ezért a nyári szárazságban időnként muszáj megöntözni.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T13:51:16+00:00
Go to Top