A fények és árnyak a izgalmassá és hangulatossá formálják a kertet. Amellett, hogy a bejáratot és a ház körüli területet biztonságosabbá tehetjük a megvilágítással, lenyűgöző látványt kölcsönözhetünk a kertnek. Ilyenkor a korai sötétedés miatt kevés időt töltünk a szabadban, pedig friss levegőre ősszel és télen is hatalmas szükségünk van. Ha felkapcsoljuk a fényeket, bátran tartózkodhatunk kinn akár este 6-7 óráig.

A mértéktartó, díszítő jellegű világítás lenyűgöző hatású lehet akkor is, ha történetesen kevés olyan dekoratív növényünk van, melyet megvilágíthatunk. A csupasz, zúzmarától csillogó ágak pont olyan szépséges látványban részesítenek minket, mint a nyári lombozat. A sikeresen kialakított kerti világítás a szemlélőtől elfordított, talajfelszín közelében elhelyezett fényforrásból ered. Megvilágíthatunk egy egész területet, mint például a kerti tavat vagy úszómedencét, de kiemelhetünk egy tárgyat, egy virágzó fát, egy boltívet úgy, hogy a többi, nem túl vonzó részlet sötétben maradjon.

Most már a villanyszámla miatt sem kell aggódnunk, hiszen a legtöbb kültéri lámpa már LED technikával készül. Ez több előnnyel is kecsegtet, hiszen lényegesen kevesebb áramot fogyaszt, ráadásul sokkal hosszabb az élettartama, mint a régi volfram izzós változatnak. Egyre nagyobb és nagyobb a választék a kültéri világítótestek terén, melyek többsége alacsony feszültségű, így saját magunk is felszerelhetjük, nincs szükségünk szakember segítségére. A vékony kábelek lefektetéséhez nem kell felásni az egész kertet, akár a mulcs réteg alatt is elvezethetjük azokat. Pár évvel ezelőtt szinte kizárólag hideg fénnyel készültek a LED lámpák, most már meleg fényű változatban is kaphatók, melyek sokkal szelídebb árnyat vetnek.

Varázslatos látványt hozhatunk létre, ha a földbe süllyesztjük a világítótesteket, a fényeket pedig felfelé irányítjuk a fákra, bokrokra, esetleg a szobrokra. Mélységet teremthetünk azzal, ha a kert végében alulról megvilágítunk egy csodás formájú örökzöldet. Ha magasabbra, a föld felett kb. 20 cm-re helyezzük a kültéri lámpákat, oldalról remekül megvilágítja a szegélykövet, az évelőket vagy az alacsonyan növő cserjéket. Bevethetünk az évelőágyásba állítható magasságú lámpákat, melyek az a különböző évszakokban együtt „nőnek” a növényekkel. Fantasztikusan jól mutat, ha a csobogót vagy a kerti tavat látjuk el fényforrással, hiszen semmi sem vonzza jobban a tekintet, mint a mozgó víz látványa. Érdemes úgy kialakítani a kerti világítás, hogy részenként lehessen fel-, illetve lekapcsolni egy-egy területet. A pihenőhelyet, ahonnan a megvilágított kertben gyönyörködünk, érdemes félhomályban hagyni.

Nagyobb területű kert megvilágítását bízzuk szakemberre, aki megtervezi és kiépíti a földbe süllyesztett fővezetéket. Erre rácsatlakoztat egy transzformátort, amely az alacsony feszültségű áramellátást biztosítja. Kérhetünk tőle próbavilágítás kivitelezését is, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kert melyik részét szeretnék kiemelni, és melyeket akarjuk inkább sötétben hagyni.

A világítótestek számos méretben és formában kaphatók, egyetlen dologra muszáj figyelnünk, mindegyik legyen kültéri használatra alkalmas. Kialakítástól függően a lámpákkal erős reflektorhatást, de általános megvilágítást is elérhetünk. Érdemes a kert stílusát figyelembe venni a világítás megválasztásakor, hiszen szemet gyönyörködtető lámpákat találhatunk a szaküzletekben. Se szeri se száma a kerti út mellé leásható oszlop alakú lámpáknak, a fali világítótesteknek, a világító ültető edényeknek vagy a LED szalagnak. Különleges hangulatot érhetünk el egy viharlámpással vagy színes fényfüzérrel. Kerti partin pedig olykor az is elegendő, ha fáklyákat szúrunk le a földbe. Egyet mindenképp tartsunk szem előtt, bánjunk takarékosan a fényforrással, egyesével vagy kis csoportban alkalmazva sokkal lenyűgözőbb hatást érhetünk el. A megvilágított és sötétben maradt részek legyenek egyensúlyban, így természetes hangulatot hozhatunk létre.