Apró kerti tóAz apró kerti tó nyugalmat és életet varázsol bármely kertbe. Különleges értéke abban a tulajdonságában rejlik, hogy visszatükrözi a fényt, a csörgedező, csobogó víz hangja pedig megnyugtatja kifáradt, stresszes idegrendszerünket.

Egy távol-keleti stílusban kialakított kert elképzelhetetlen kerti tó nélkül, hiszen a kínai kultúrában a víz jelenti az éltető erőt. Ez nálunk sincs másként, hiszen víz nélkül kiszárad minden és elpusztul, bár a nyugati kultúrkörben kevésbé erős a szimbolikája. A kertünkben kialakított tó végtelen nyugalmat sugároz, azonban érdemes a vizet mozgásban tartani, hiszen a pangó víz rossz energiát áraszt. A csobogó víznek megvan az a felülmúlhatatlan tulajdonsága is, hogy elnyomja a környező utcák zaját, így csodás kerti pihenőhelyet varázsolhatunk köré.

Egy úszótó vagy halastó hatalmas területet foglal el a kertből, ezért inkább lemondunk arról, hogy kerti tavunk legyen, pedig apróbb helyen is megvalósíthatjuk ötleteinket. A természetes tóforma építése, a partrész kialakítása sok helyet vesz el a kertből. A helytakarékos megoldáshoz tervezzünk inkább letisztult, geometrikus körvonalakat, melyet fémszegéllyel vagy kőlapokkal alakítsunk ki, így bátran helyezhetjük a vízmedencét a pihenőhely vagy a kerti út mellé. A határozott körvonalak, a zárt rendszer megakadályozza, hogy a környező talaj, a benne élő növények vizet szívjanak el a kerti tóból, ráadásul megkönnyíti a gondozását.

Ne feledkezzünk meg a különböző kellékek alkalmazásáról sem: fokozhatjuk a hangulatot vízbiztos világítótestekkel, mini szökőkúttal, forráskövekkel. A tökéletes látvány érdekében a kábeleket, szivattyút rejtsük le a kövek és növények alá. Kialakíthatunk tetszetős vízfolyást is, mely szintén kevés helyet foglal el, azonban megépítése nagyobb figyelmet igényel. A természetes patakmederre hasonlító vízfolyás területigényes, és létrehozása sem egyszerű feladat, így inkább kővel szegélyezett vagy előre gyártott építőelemekből összerakható vizes árkot részesítsük előnyben.

A kerti tó akkor nyújt szemet gyönyörködtető látványt, ha vize tiszta és áttetsző. Az algásodást úgy tudjuk meggátolni, hogy a tó aljára homokot és mosott kavicsot terítünk. A kerti föld használatát mindenképp kerüljük el, a tóba ültetendő növényeket is érdemes speciális tófölddel feltöltött kosarakba helyezni. Vízszűrő használatával vagy a víz rendszeres cseréjével szintén megelőzhető az algák túlzott elszaporodása.

A mini tó kialakításához elegendő egy nagyobb átmérőjű, de lapos tál, melyben jól mutat a mocsári gólyahír, a mocsári nőszirom, de helyezhetünk bele mini tavirózsákat is. Egy nagyobb, régi fadézsa szintén tökéletes alapja a miniatűr kerti tónak. A peremére belülről rögzítsünk kétoldalú ragasztószalagot, a méretre vágott tófóliát ehhez tudjuk erősíteni. A tófóliát úgy helyezzük a dézsába, hogy hozzásimuljon a falhoz és az aljához, semmiképp ne lógjon a levegőben. Igazgassuk el úgy, hogy minél kevesebb redő legyen rajta. A dézsa pereménél vágjuk le a felesleges fóliát, és tűzőgéppel szegezzük oda a széléhez. Ezek után már feltölthetjük az edényt vízzel, a növényeknek az a legjobb, ha gyűjtött esővizet öntünk bele. Rácsos ültető kosárba öntsünk speciális tóföldet, amely igazodik a növények szükségletéhez és megakadályozza a nagymértékű algásodást. A növények beültetése után öntsünk a földre kavicstakarót, amely meggátolja, hogy a talaj a tóba helyezéskor kimosódjon.

A apró kerti tó akkor mutat jól, ha kert stílusához illeszkedik. A természetközeli kertben pompásan mutat a fadézsa, amelybe ültethetünk gyapjúsást vagy törpe gyékényt, a víz felszínén pedig fehér virágú békatutaj úszkál. Romantikus kertbe válasszunk mediterrán kaspóra emlékeztető műanyag edényt, vagy mázas kerámia tálat. A rózsaszín mini tavi rózsa látványát kiemeli a háttérben viruló világoskék mocsári nefelejcs. Modern kertbe helyezzünk inkább szögletes formájú ültető edényt. A víz felszínén remek látványosság lesz a vízi rucaöröm, amely egy gyökér nélküli páfrány, struktúrát pedig a karcsú növekedésű deres szittyó vagy a csíkos levelű tavi káka ad a kompozíciónak.