A kerti dekoráció, a különböző kültéri berendezési tárgyak a kertet még harmonikusabbá tehetik. Hasonlóan egy lakás berendezéséhez, ahol szobrokkal, képekkel, textilekkel, világítással dekorálhatunk, a kerti dekoráció is ezekre az elemekre épül.

Ültető edények és növénytartók

Kézenfekvő megoldás a kert díszítésére néhány meleg terrakotta színű kaspó, hiszen a növényeket gyakran nem a földbe ültetjük (mediterrán növények, melyek a fagy beállta előtt zárt helyre, téli kertbe kell helyeznünk). Különös hangulatot teremthetünk ezzel akár az úszómedence köré csoportosítva, akár egy terasz szélét körberakva a növénytartókkal. Itt is alkalmaznunk kell az aranyszabályt: mindig a ház és a kert stílusához illeszkedjen a kerti dekoráció is.

Fajansz, porcelán, műkő növénytartók

A fajansz edények önmagukban is súlyosak, földdel megtöltve pedig csak görgős cserépalátéttel mozdíthatóak el a helyükről. A beton és műkő növénytartók hasonlóan nehezek, bár már kaphatók olyan adalékanyaggal készített változatok, amelyek könnyebbek. Amennyiben igazán könnyű megoldásra vágyunk, műanyag kaspókat válasszunk, amelyek most már megtévesztésig hasonlítanak a terméskőre.

Fa növénytartók

Természetes hatást vidéki kertben érhetünk el igazán a fa növénytartókkal, azonban egy-egy nagyvárosi, de természet közeli kertben is igen jó mutatnak. Felhasználhatunk erre a célra például régi favödröt vagy fahordót. A boros- vagy söröshordót kezeljük konzerválószerrel, az abroncsokról se feledkezzünk meg, és ne hagyjuk kiszáradni, mert a fémgyűrű le-, a hordó pedig szétesik.

Függőkosarak, erkélyládák

Apró kertekben, teraszokon, erkélyeken ideális megoldás a függőkosár, erkélyláda, de kerti pavilon is díszíthetünk vele. Amennyiben magas helyre tesszük, gondoskodjunk a növény rendszeres öntözéséről, mert a szél és a napsütés kiszárítja. Az erkélyládánál külön figyeljünk arra, hogy rendelkezzen kifolyónyílással, hogy megakadályozzuk a pangó nedvesség kialakulását.

A kerti világítás

A kert megvilágításának két funkciója lehet: szükségszerű megvilágítás (pl. kerti lépcső) vagy díszítő hangulatteremtés. A sikeres megvilágítás tartózkodó, a talajfelszín közelében elhelyezett fényforrás. Megvilágíthatunk teljes kertrészletet, pl. úszómedence partját, de egyetlen részletet is kiemelhetünk, mint egy virágzó fát, szobrot vagy kapubejárat boltívét.

A világítótestek sokféle formában kaphatók, de elengedhetetlen követelmény, hogy kültéri használatra alkalmasnak kell lenniük. Szerelhetünk a falra mozgásérzékelős reflektort, vagy felcsavarozhatunk olyan világítótestet, mely a belső áramhálózatra kötve a lakásból kapcsolható. Rendkívül népszerűek a solar lámpák, melyeket egy-egy hangsúlyozandó helyre leszúrunk, és a napfényt használjuk energiaforrásként. Nyári kerti partikat hangulatossá varázsolhatunk rovarriasztó szerrel kezelt gyertyával vagy fáklyával.

Szobrok a kertben

A szobor lehet a kert optikai középpontja is, de visszafogott kísérőelemként is szerepelhet. Ennek megfelelően drámai hatást kelthetünk vagy környezetben illeszkedő harmóniát is létrehozhatunk. A szobor lehet meglepő, vicces, absztrakt vagy hagyományos stílusú, de mindenek előtt a kerthez és a kert tulajdonos ízléséhez kell leginkább alkalmazkodnia. Nagyanyáink kertje elképzelhetetlen volt galambformát mintázó kőszobor nélkül. Ez most már kevésbé népszerű, szerencsére ugyanúgy, mint a kerti törpe. Ideális választás lehet figuratív vagy absztrakt jellegű szobor, amely egyszerű formájú és tartós anyagból készült. Nem szükséges feltétlenül, hogy a szobor a kert középpontjában álljon, elhelyezhetjük ellenpontként vagy egy növénycsoport hangsúlyozására is.

Csobogó

A kerti tavak népszerűbbek, mint a csobogók, pedig kisebb területű kertben a csobogó jobban illeszkedik környezetéhez. A kert stílusától függően a csobogó lehet terméskőből faragott, szökőkútra vagy falikútra emlékeztető, de lehet olyan különleges dizájn elem is, mint a képen látható gyönyörűség. Ezt a modern stílusú csobogót azonban kizárólag hasonló stílusú házba vagy a ház kertjébe helyezzük el, különben felborul az egyensúly. A csobogó, hasonlóan a kerti tóhoz, megnyugtatja stresszes idegrendszerünket. Nem véletlen, hogy szinte minden keleti kultúra része a megnyugvást biztosító halk víz csobogása.

Postaláda

Valljuk be, ritkán töltünk azzal időt, hogy órákon keresztül azt tervezgetjük, milyen postaládába dobja a postás a levelet. Persze az is közrejátszhat, hogy a postaláda már majdnem az utcán van. Ám egy jól megtervezett ház külső képéhez bizony hozzátartozik a leveles láda külleme is. Ez a rozsdamentes darab külön részt biztosít leveleinknek, újságjainknak, letisztult formájával pedig minimalista stílusú lakóház, családi ház kapujára tökéletes megoldást jelent. Léteznek klasszikus, amerikai, vidéki stílusú postaládák is, csupán azt kell eldöntenünk, hogy saját ízlésünknek melyik felel meg leginkább. A minőségre azonban fokozottan ügyeljünk, mindenképp nedvesség álló darabot szereljünk a kapunkra vagy kezeljük rendszeresen rozsdásodás ellen.

Madáretető

Ahhoz, hogy kertünk valóban a kismadarak békés szigetévé válhasson, több megoldás is kínálkozik. Elhelyezhetünk madáretetőt magvakkal vagy madárfürdőt friss, tiszta vízzel. Hála a kreatív designereknek, nem csak kis faház formájút etetőt függeszthetünk fel valamelyik faágra, hanem olyan különlegességgel lepnek meg minket, mint a képen látható díszítő elemnek is kiváló madáretető és a stílusában hozzá illeszkedő madáritató-fürdető.

Textilek, vásznak, szőnyegek

Lakásunk belső tereiben különösen nagy hangsúly fektetünk a textilek kiválasztására, mert ez biztosítja a meghittséget (süppedős szőnyegek, puha párnák, intimitást kölcsönző függönyök és drapériák), ugyanakkor ezt a kertben ritkán alkalmazzuk. Kültérre főként a kerti bútorok kényelmi funkcióját növeljük szék és ágypárnákkal, azonban Magyarországon még kevésbé elterjedt az, hogy a kültéri étkező asztal alá például szőnyeget helyezzünk. Pavilonokat gyakran alkalmazunk napvédelemre, ugyanakkor teraszokat ritkán árnyékolunk fehér, tört fehér vagy vajszínű sötétítő függönnyel, pedig így a kíváncsi tekintetek elől is védve vagyunk. Az alábbi kültéri nappali berendezéséből rendkívül jó ötleteket meríthetünk.