A terasz a ház és a kert közötti legszorosabb kapcsolat, amely összeköti a belső terünket a külső szabad térrel. A terasz megtervezésénél figyelembe kell vennünk, hogy milyen fekvésű (árnyékolás), milyen stílusú a ház és a kert, milyen anyaggal szeretnénk burkolni (látvány és biztonság).

Terasz burkolat

A legfontosabb szempont, hogy a terasz burkolata csúszásmentes legyen, még akkor is, ha fedett teraszt tervezünk, hiszen az esőt befújja a szél, a pára lecsapódik. Több választási lehetőségünk is van: faburkolat, terméskő burkolat, WPC burkolat.
Faburkolat: rendkívül szép a különböző tömörfával burkolt terasz, azonban ez a burkolat igényli a legtöbb karbantartást. Amennyiben a rendszeres kezelést – festést, impregnálást – elmulasztjuk, a faburkolatunk elvetemedik, elkorhad.
Terméskő burkolat: a barkácsáruházakban fellelhető olcsó kőburkolatot lehetőleg kerüljük, mert nedves időben csúszni fog és gyenge minőségű, gyorsan reped, töredezik. Jó minőségű terméskőburkolatot 5.000 Ft/m2 ártól már vásárolhatunk. Ebben az esetben már csak a ötletünk, ízlésünk és pénztárcánk szab határt, hogy a szebbnél szebb burkolatok közül melyiket válasszuk.
WPC burkolat: a Wood Plastic Composite elnevezésű anyag fa- és bambuszrost finom őrleménye, újrahasznosított műanyag és szilárdságot, valamint esztétikus színt biztosító adalékanyag keverékéből gyártják. Ez a burkolat rendkívül tartós és a tisztításon túl semmilyen felületkezelés nem igényel.

Fedett terasz

A fedett terasz két funkciót tölt be: egyrészt véd a csapadéktól, másrészt árnyékot biztosít a déli napsütéstől. Amennyiben a lakás kiterjesztéseként szeretnénk használni a teraszt, mint egy második nappalit, érdemes a teraszt tetővel befedni, akár úgy, mint a képen látható háznál, ahol kettős funkciót tölt be (terasz-erkély).
Ahhoz, hogy a terasz teteje ne sötétítse a belső tereket, fehér burkolatot választhatunk, és spot lámpákkal tehetjük esti beszélgetéseinket hangulatossá. Amennyiben a teraszt inkább kerthez közelinek szeretnénk megtartani, és pusztán az árnyékolást kívánjuk megoldani, színes vagy fehér kifeszített vitorlavászon védelme alá ülhetünk a déli napsütés elől, de egy egyszerű, stabil napernyő is jó választás lehet.

Teraszfűtés

Természetesen itt is több megoldás közül választhatunk: gázüzemű hőkandelláber, infrafűtés, kültéri kandalló.
Hőkandelláber: az őrlánggal ellátott készülék PB gázpalackról üzemeltethető. Felboruláskor egy mechanikai biztonsági szelep elzárja a gázt.
Infrasugárzó: nagy előnye, hogy energiatakarékos, hiszen nem a környezet levegőjét fűti, hanem az emberi testet melegíti.
Kültéri kandalló: beltéri nappali hangulatát tudjuk a teraszon létrehozni. Akár télen is kiülhetünk egy könyvvel és egy nagy csésze forró teával.

Beépített terasz

A beépített terasz funkciótól függően lehet téli kert vagy kültéri nappali. A téli kertbe a fagyérzékeny növényeinket tudjuk védett helyre vinni télen. Jellemzője, hogy valamilyen üvegfelülettel határoljuk a teret, ezzel biztosítva a kilátást kertünkre. Amennyiben a kültéri nappaliként használjuk a beépített teraszt, a kíváncsi tekintetek elől pasztellszínű sötétítő függönnyel is díszíthetjük az üvegfalakat.
A képen szinte az összes elem fellelhető a terasszal kapcsolatban, melyet kiveséztünk fentebb: üvegfallal határolt, beépített terület, a burkolat gyönyörű, kezelt fafelület, a fűtés kandallóval megoldott, berendezését tekintve pedig nappalinak és étkezőnek is használható.