A kerti tűzrakóhely a legjobb része a kertnek, hiszen itt lehet főzőcskézni, barátokat vendégül látni. Két elem tudja rendkívül hangulatossá varázsolni a kertet: a tűz és a víz. A vízről már több helyen tettünk említést, pl. a kerti tavakról, csobogókról írt cikkünkben. A tűz a kertben megjelenhet dizájn elemként is, de hasznos funkciót is betölthet. Kellemes estét tölthetünk el barátainkkal, családunkkal a képen látható nyílt tűztér mellett gyümölcsteát vagy vörösbort kortyolgatva, de ugyanezt megtehetjük egy téglával körberakott egyszerű tűztérnél is szalonnát sütögetve.

Kerti grill

Egyesült Államokból indult hódító útjára a kerti grillezés. Szombat délutánonként összegyűltek a szomszédok, barátok, és hamburgerhúst, kolbászt sütöttek vacsorára. Hamarosan Európára is átterjedt a kerti grillezés szokása, a repertoár pedig bővült csirkeszárnnyal, sertésoldalassal és rengeteg friss zöldséggel. Megsüthetjük ebédünket, vacsoránkat faszénnel megrakott egyszerű kerti grillen, vagy használhatunk gázzal vagy elektromos árammal működőt is. Nyilván a két utóbbi könnyebben kezelhető, azonban az étel igazi zamatát a faszénen való sütés adja.

Kerti kemence

Magyarországon és Erdélyben is nagy népszerűségnek örvendett a kemencében sült kenyér, kenyérlángos, azonban ki ne hallott volna a valódi, kemencében sült pizzáról, amelynek szintén rendkívüli zamata van a sütésmódtól. A kemencében való sütés újra nagy divatját éli. Több kertben is készült olyan kültéri konyhának is beillő fedett sarok, amelyben a kemence központi helyet foglal, emellett bográcsnak való tűztér, illetve grillező rács is helyet kapott. Közvetlenül a kemence mellett elhelyezkedő magaságyban ültethetünk fűszernövényeket: bazsalikomot, rozmaringot, majoránnát, kakukkfüvet. A rozmaringot nemcsak felaprózva tehetjük az ételhez, hanem az olajba mártott rozmaringággal kenegethetjük a grillezett húsokat.

Kültéri konyha

A fenti tradicionális konyha modern, rozsdamentes változata. Valódi konyhapult mosogatóval, beépített sütővel, hűtőszekrénnyel. Ebben az esetben is a ház és a kert stílusa dönti, hogy beleillik-e a környezetben ez a fajta kerti grillező. Modern ház még modernebb kertjéből nem hiányozhat a tökéletesen felszerelt kültéri konyha. A háziasszonynak kora tavasztól késő őszig madárcsicsergés közepette telnek mindennapi konyhai teendői, ráadásul baráti, családi összejöveteleken sem kell a társaságtól elkülönítve főznie. Egyszerűen tökéletes megoldás.

Kültéri kandalló

A kültéri kandalló még Magyarországon kevésbé elterjed. Gyakorlatilag a beltéri kandalló is néhány éve kezdett újra „divatba” jönni. Pedig kár lenne kihagyni ezt a remek megoldást, hiszen egészen késő őszig a szabadban tölthetjük az időnket egy kültéri kandalló mellett. Főként mediterrán stílusú kertbe illik, mert a legtöbb kültéri kandalló meleg színekből álló terméskővel építik meg, de tradicionális kertbe is találunk a környezetbe simuló kandallót.