A kerti építmények nélkülözhetetlen elemek, mert a kert nem pusztán a növények telepítésére kialakított terület. A kerttervezés legalább olyan mélységű átgondolást igényel, mint egy családi ház kialakítása, a belső tér berendezése. Mennyit agyalunk azon, hogy milyen cseréppel fedjük be a tetőt, milyen nyílászárót válasszunk, milyen színűre fessük a falakat kívül-belül és milyen legyen a burkolat, a csempe? Ugyanilyen szempontok alapján át kell gondolni a kert vonatkozásában is, hogy milyen növényeket, milyen térburkolatot szeretnénk, tervezünk-e teraszt, tűzrakó helyet, vagy valamilyen építményt.

Lugas

A lugas általában elvonulásra alkalmas, árnyas pihenőhely. Fából vagy fémből készült vázát futó-, kúszónövények növik be. Emlékeinkben él még nagyanyáink szőlőlugasa, de ugyanilyen látványos a lilaakáccal, futórózsával befuttatott sétalugas is. A lugas optikai súlypontja lehet a kertnek, ugyanakkor kellemes pihenőhelyet is teremthetünk, védve magunkat a szikrázó déli napsütéstől.

Pergola

A szőlővel befuttatott pergolát már az ősi Egyiptomban használták pihenésre. Mediterrán éghajlatú területen a pergolát árnyékolásra használják, északi részeken pedig kiválóan alkalmas a kert és a ház összekapcsolására. Városi kertekben a kíváncsi szemek elől bújhatunk el a pergola védelmébe. A pergola oszlopai szélesek és magasak, stabilitást kell, hogy nyújtsanak az ültetendő kúszónövények és az alatta pihenő emberek számára is. Az oszlopok anyaga lehet fából, betonból vagy téglából épített, acélból, kovácsoltvasból, a fő- és kereszttartó gerendák pedig fából, acélból, alumíniumból. Futtathatunk rá vadszőlőt, lilaakácot, borostyánt. Baráti, családi összejövetelekre használt teraszokon a pergola árnyékot nyújt, és meghitt hangulatot teremt.

Szaletli, kerti lak

A szaletli kora tavasztól késő őszig kültéri szobaként vagy étkezőként használható. Attól függően, hogy mennyi időt szeretnénk eltölteni benne, vezethetünk be áramot és vizet is. A kerti lak anyagában és stílusában illeszkedjen a környezethez, a családi házhoz. Ez megjelenhet úgy is, hogy hasonló anyaggal fedjük be a tetejét, mint amilyen a házé, illetve hasonló színre festjük a falait. Egy modern kerti lak készülhet üveg, beton és fém kombinációjából. Előre gyártott kerti lakok különböző formában kaphatók, ezek főként impregnált fából készülnek. Személyes kedvencem a képen látható kültéri iroda. Ki ne szeretne ilyen munkahelyen dolgozni?