A mediterrán kert stílusa nem keverendő össze a trópusi arculattal. Bár mindkét stílus tipikus növényei a pálmafajták, ugyanakkor az afrikai, mexikói, karib-tengeri kertek a mediterrántól egészen különböző dizájn elemeket tartalmaznak.

A mediterrán kertet több típusra oszthatjuk: görög, toszkán, provence-i és spanyol. Mindegyik típusnál fellelhető a kertben, többnyire eldugott sarokban, olykor növényekkel benőve női alakot idéző szobor. Ez a dizájn elem az ókori görög és római kultúrára emlékeztet, sőt Provence elnevezése is a latin Provincia Romana (római tartomány) szóból ered.

Szintén egységesen fellelhető mind a négy alaptípusban a természet közeliség. A hatalmas anyag kaspók, a házak ablakaira szerelt fából készült spaletták, a kert sarkában vagy a teraszon található árnyas pihenőhely, ahova a déli napsütés elől tudunk behúzódni.
A kerti bútorok fából vagy kovácsoltvasból készülnek. Jellemző például, hogy a festett fabútort a festés után megcsiszolják vagy antikolják, így elérve a rusztikus hatást (az antikolás a kovácsoltvas bútoroknál is gyakori).

A mediterrán kert növényeiről már írtunk, azonban érdemes néhány mondatban említést tenni a különböző területek sajátosságairól. Ki ne hallott volna a provence-i levendulamezőkről vagy Toszkana hatalmas olajbogyó ligeteiről és szőlőültetvényiről, amelyből a Chianti készül. Persze Görögország és Spanyolország narancsültetvényeiről se feledkezzünk meg. Amennyiben rendelkezünk télikerttel és vállalkozó kedvűek vagyunk, citrusfélékkel itthon is próbálkozhatunk.

Mediterrán kert nem is létezhet friss fűszernövények nélkül. A levendulát ugyan nem soroljuk a tipikus fűszernövények közé, azonban mediterrán kert szinte elképzelhetetlen nélküle. De nagyanyáink vaskos, tömörfa szekrényéből sem hiányozhatott a vászonzacskóba varrt illatos, molyirtóként használt szárított levendula. Ugyanakkor a levendulát hagyományosan az illóolaj tartalmáért termesztik, hiszen a francia parfüm egyik alapanyaga. Amiért mégis a fűszerek között említem, annak az oka az, hogy a leszárított, lemorzsolt levendulavirágot egyre gyakrabban keverik híres chef-ek cukorba vagy sóba, így ízesítve például főételeket vagy desszertet.

Azért ne ragadjunk le a levendulánál, sokkal tipikusabb mediterrán fűszernövény a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű, az oregano. A rozmaringgal van a legegyszerűbb dolgunk, napos helyre ültetjük, rendszeresen öntözzük, és éveken keresztül ellát bennünket friss zöldfűszerrel. A bazsalikommal már nem ilyen egyszerű a helyzet. Egyáltalán nem tűri a hideget, csak akkor szabad magról vetni, ha a talaj legalább 15,5 °C-os. A palántát napos helyre ültessük vagy cserépben egy napos ablakpárkányon, teraszon is jól érzi magát. A forró, nyári időszakban a földjét mindig tartsuk nedvesen.

A mediterrán kert népszerűsége a mediterrán életérzéshez köthető. Tengerparti nyaralásainkra emlékeztet, a késői ébredésre, a déli sziesztára, a délutáni fürdőzésre a kristálytiszta tengerben és a késő esti vacsorákra a tengerparti sétány valamelyik kockás abroszos vendéglőjében. A mediterrán stílusú kert ezt az érzést adja vissza számunkra az év minden napján.