A távol-keleti kert nyilvános parkokban vagy buddhista templomok mellett kerül kialakításra, de a magánkerteket is ebben a stílusban készülnek el. A japán kertet ne keverjük össze a kínai kerttel, amely ugyan számunkra, európai emberek számára egyformának tűnik, azonban a feng shui (kínai térrendezés) pl. nem alkalmaz bonsai-t, mert a fa megcsonkításának, ezáltal rossz energia kisugárzásának tartja.

A távol-keleti kert hangulata, az egzotikus lakberendezési tárgyak, az európaitól nagyban eltérő kultúra sokunkra nagy hatást gyakorol. A lelkünket, a stresszes mindennapokat meditálással, a testünket jógával vagy a harcművészetek valamelyikével tartjuk karban.
Fontos berendezési tárgy a távol-keleti kertben a pirosra festett bambusz híd és a kőlámpás. Azonban egy távol-keleti kert túlmutat a növényeken és a kertbe helyezett tárgyakon, a lényege mindig a csönd, a nyugalom, az elmélyedés.

A víz éltető ereje rendkívül fontos a távol-keleti kultúrában, így minden kertben találunk csobogót vagy kerti tavat. A kerti tónál fontos, hogy a vizet szivattyúval mozgassuk, mert a lappangó víz rossz energiát áraszt. A keleti kultúrában a halat szerencsehozó állatnak tartják, így néhány halat telepítve – a kínai térrendezés szerint 9-et – ha a szerencsénket nem is, de megnyugvásunkat biztos meghozza.
Keleten ritkán ültetik a kertet tele harsány színű virágokkal, inkább kevés, de annál látványosabb növény telepítenek. Egy távol-keleti kertben a szobrok, a hidak, a kőlámpás mind szimbolikus jelentésű, ugyanúgy, mint a sziklakert, ahol különböző színű és formájú köveket rendeznek alakzatba.

Mindig hangsúlyozzuk, hogy kertünk illeszkedjen stílusban a házhoz. Magyarországon nem könnyű a környezetbe simuló távol-keleti stílusú kertet kialakítani, azonban mégis létre tudunk hozni egy apró területet, ahol meditálhatunk, megnyugodhatunk egy rohanó nap után.
Erre egy kb. 200 m2-es terület elegendő. Bambuszkerítéssel jelöljük ki a terület határait, ültessük körbe lombhullató és örökzöld cserjékkel, fákkal. A japán juhar (acer palmatum) szinte elengedhetetlen része a távol-keleti kertnek. Feltűnően színes, élénkpiros lombozata szemet gyönyörködtető. Általában a félárnyékos helyen érzik jól magát a jó vízáteresztési képességű földben.

A távol-keleti kertből minden zavaró tényezőt ki kell zárni, ne lássuk a házat, az autót, a szomszédot :-). Lehetőleg külső zajok se szűrődjenek be. Amennyiben forgalmas helyen lakunk, a külső zajt csillapítják a fák, egy csobogó hangja, a madáretetőn csivitelő énekes madarak.