Dézsás növények teleltetése

A dézsás növények teleltetése elengedhetetlen, mert a mérsékelt éghajlatú területen, nyáron remekül megélő, virágpompával gyönyörködtető mediterrán növények a fagyos telet nem vészelik át. Az első fagy beállta előtt számos teendőnk van, hogy kedvenc virágainkat és a citrusféléket megóvjuk a hidegtől. Ráadásul megfelelő helyre van szükségük, hiszen nem minden mediterrán növény érzi jól magát a fűtött lakásban.

Hidegre érzékeny, mediterrán származású növényeinket 10 °C körüli hőmérsékletnél már be kell költöztetni a téli kertbe. Az évek során hatalmasra nőtt dézsás szépségeknél előfordulhat, hogy már nem férnek el a házban vagy télikertben, ilyenkor vehető igénybe a teleltetési szolgáltatás. Bérleti díj ellenében megfelelő helyen szakértő gondozással átteleltetjük kedvenc dézsás növényeit.

Leander (Nerium oleander)

Babérrózsának is nevezzük, mert hosszúkás, örökzöld levelei a babéréra emlékeztetnek. Nyár elején megjelenik a hajtáscsúcsokon a bogernyős virágzat, amely vetekszik a rózsa szépségével. A virágok fajtától függően lehetnek egyszerűek vagy teltek. Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, cserébe a törődésért folyamatosan hozza a fajtától függően rózsaszínű, sárga, fehér, piros, mélylila virágait. A leander -5 fokig szabadban is áttelel, ha megfelelően védettséget biztosítunk számára, alaposan betakarjuk. A teleltetésre a legideálisabb hely egy világos, 2-10 fok közötti télikert.

Csodás murvafürt (Bougainvillea)

A murvafürt különlegességét az adja, hogy virágai ugyan aprók, de a virágokat övező murvalevelek gyönyörű színekben pompáznak. A kopasz murvafürt esetében fehérek vagy lilák, a tövises murvafürt esetében pedig sárga, narancs vagy vörös színben pompáznak. Támaszték mellett nevelhetjük, apró fácskává metszhetjük. Amennyiben tűző napra ültetjük, gazdag virágzásával elkápráztat minket. Télire világos, 7-10 fok körüli hely a legoptimálisabb számára. Vágjuk vissza hajtásait, csökkentsük az öntözés gyakoriságát és mennyiségét is. Tavasszal ültessük át friss földbe, és fokozatosan szoktassuk a kinti levegőhöz.

Különleges kefevirág (Callistemon citrinus)

Magyar nevét az üvegmosó kefére emlékeztető virágzatáról kapta. Virágai nagyok, szirmai mégis aprók, mivel a díszét a rengeteg, körkörösen fejlődő porzó adja. A porzók általában piros színűek, de rózsaszín és majdnem fehér változatai is léteznek. Ez a növény is napimádó, mint a mediterrán növények többsége. Levelei szintén lándzsa alakúak, bőrszerűek, megdörzsölve citromos illatot árasztanak. Védett helyen, 9-10 fokon teleltessük át, az öntözést csökkentsük a minimálisra. Tavasszal az első hajtásokat érdemes a felére visszavágni, mert így nyárra egy gyönyörű dús bokros növényt kapunk.

Gazdagon virágzó sétányrózsa (Lantana Camara-hibridek)

A sétányrózsa kis törzses fácskaként és bokor formájú változatban is beszerezhető. Virágzata a hajtáscsúcson fejlődik, és a verbénára emlékeztet. A virágok kezdetben élénksárga színűek, majd később narancsvörössé változnak. Télre vigyük be a növényt egy világos, 6-12 fokos helyiségbe, és tartsuk földjét szinte teljesen szárazon. Épp csak annyi vizet kapjon, hogy a gyökere ne száradjon ki teljesen. Tavasszal ültessük át friss földbe, az első hajtásokat pedig vágjuk vissza, így gazdagabb virágzásra számíthatunk.

Pompás citromfa

Mielőtt citromfa beszerzésén gondolkodnánk, vegyük fontolóra azt, hogy lesz-e megfelelő hely az átteleltetésre, hiszen a nyári citromtermés nagyban függ a sikeres téli pihentetéstől. Az összes citrusféle télen is igényli a fényt, így egy üvegezett, világos veranda, esetleg megfelelő fűtéssel és szellőzéssel ellátott télikert tökéletesen megfelel a teleltetéshez.

Szobanövények gondozása

A téli időszak gyakran tesz kárt a leggondosabban ápolt szobanövényeinkben is. Ennek az alábbi okai lehetnek:

  • kevés fény– télen korán sötétedik, a hideg ellen úgy védekezünk, hogy behúzzuk a sötétítőfüggönyt, leeresztjük a redőnyt. Ezzel azonban hatalmas kárt okozunk növényeinknek. Amennyiben van déli fekvésű szobánk, helyezzük oda a dísznövényeinket. A déli fekvésű szobában jutnak a legtöbb fényhez, ez különösen fontos a télen is virágzó növények számára.
  • száraz levegő– télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, ez kedvelt növényeink pusztulásához vezethet. Ez ellen párásítással tudunk a legkönnyebben védekezni. Helyezzünk a radiátorokra párologtatókat, szórjunk a növények földjére agyag granulátumot, amely gyorsan elpárologtatja a nedvességet. Kisebb cserepes növényeinket egy murvával megszórt tálcára is állíthatjuk. A murva szintén jól párologtatja a nedvességet. Ezentúl szobai permetezővel nedvesíthetjük a növények leveleit.
  • huzat és hideg– szellőztetésre télen is szükség van, azonban arról gyakran megfeledkezünk, hogy az ablak közelében lévő növényeink megfáznak a hideg levegőtől. Amikor szellőztetünk, a növényeket vigyük távol az ablaktól vagy helyezzük át másik, zárt helyiségbe.
  • poros levelek– télen a bezárt ajtók, ablakok és a fűtés miatt nagyobb a por a lakásban, mint a tavaszi, nyári hónapokban. Ez a szálló por a növények leveleire rakódik, a légzőnyílásokat eltömíti, mely szintén a növény pusztulásához vezethet. Kéthetente, havonta érdemes nedves törlőruhával megtisztítani a leveleket, kisebb növényeket a fürdőkádba állítva le is lehet zuhanyozni.

Amennyiben Ön nem rendelkezik megfelelő hellyel, hogy dézsás növényei átteleltesse, vagy szobanövényei ápolásában szeretne segítséget kérni, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-28T13:54:58+00:00
Go to Top