Arthur király lovagjainál ki is tudhatná jobban, hogy egy kerekasztal mellett mennyire egyenrangúak a felek, nincs asztalfő, nincs egyenlőbb az egyenlők között. A hétköznapi életünkben sincs ez másként, tegyünk ki egy kerek formájú asztal a kert valamely árnyékos, hangulatos részébe, és a jóízű beszélgetéseknek se vége, se hossza.

Persze nemcsak asztallal varázsolhatjuk harmonikussá kertünket, egy kerek virágágyás vagy vízmedence, gömb formájú növény is lágyítja az egyenes vonalak szigorúságát. A körkörös vonal kialakítása egyszerre áraszt nyugalmat, és tükrözi a tökéletességet.

A kör motívum az emberiség legősibb szimbóluma, ezek közül is leghíresebb a kelta kör. A kör közepén elhelyezett kő testesíti meg az isteni erőt, a körülötte lévők pedig a négy égtájat. A kereszt hosszanti tengely szimbolizálja a spirituális világot, a kereszttengely pedig az anyagi világot. A külső kör e két világ közötti kapcsolatot, átjárást szimbolizálja.

Ennek a szimbólumvilágnak a harmóniáját mi is ki tudjuk használni, főként az apróbb területű kertekben. Kialakíthatunk magaságyást vagy szigetágyást kör formára, megépíthetünk egy kerti teraszt is hasonlóan, melynek középre kerek asztalt állítunk. A lehetőségeiknek csak a fantázia szabhat határt. Azért, hogy a kerek forma ne váljon unalmassá, teremtsünk az ágyásokba kontrasztot. A hortenzia, a kék iringó mellé ültessünk gyertya virágzatú magas évelőket (füzéres veronika). Magasított körágyásba ültethetünk fehér eperfát, körülötte pedig a pelyhes zabfű áraszt könnyedséget és mediterrán hangulatot. Klasszikus hangulatot érhetünk el azzal, ha körágyás közepére szökőkutat vagy csobogót állítunk, majd köré ültetünk kívülről befelé haladva egyre magasabb növényeket.

Nagyobb területen is alkalmazhatjuk a kerek formát, azonban inkább talajtakaró évelőkkel érjük el a kívánt hatást. A palástfű vagy a gólyaorr egész szezonban jól mutat, a gyapjas tisztesfű pedig remekül kiemeli a beültetett ágyás kerek formáját. Kiegészítésként ültethetünk hagymás virágokat is, például nárciszt.A kör alakú ágyást vagy teraszt kihangsúlyozhatjuk valamilyen szegélynövényzettel, örökzöld díszfűvel. A körkörös vonalat nemcsak növényekből alakíthatjuk ki, hanem építhetünk kertünkbe alacsony kőfalat vagy kirakhatjuk a tökéletes formát extra széles szegélykövekből is.