Hova futnak a futónövények

Erőteljesen növekedő futónövényeknek bizony olykor igen nehéz megálljt parancsolni. Egyes fajták agresszíven növekednek, és ha nincs időnk folyamatosan törődni velük, oda is elterjeszkednek, ahova mi nem is szeretnénk.

Miért érdemes mégis futónövényeket telepíteni?

A ház falára futtatott borostyán például a nyári hőségben kellemes klímát varázsol a lakásnak, hiszen a szálló por nagy részét felfogja, és párásítja a levegőt. Téves elképzelés az, hogy a borostyán károsítja a fal szerkezetét. Ez kizárólag abban az esetben igaz, ha a vakolat egyébként is már rendkívül rossz állapotban van. Mivel örökzöld növény, a levelei között megbújva a rovarok áttelelnek benne.

A tapadókorongos vadszőlő szintén megkíméli a falat, ha szeretnénk pár év múlva eltávolítani, semmilyen nyomot nem hagy maga után. Lombhullató fajta, ősszel gyönyörű, a vörös minden árnyalatában pompázó levelei fantasztikus látványt nyújtanak.
A trombitafolyondár nyár derekától egészen ősz közepéig hozza csodás tölcsérszerű virágait, azonban rendkívül agresszív a növekedése, a háztetőre felnőve még a cserepeket is elmozdíthatja. Ha nem szeretnénk magunk körül rovarinváziót, semmiképp se ültessünk trombitafolyondárt, mert a narancsszínű virágok mágnesként vonzzák a méheket, darazsakat.
A lilaakác ültetését is fontoljuk meg alaposan, hiszen nyár elején rövid ideig virágzik, – akkor azonban pompázatos – majd virágzás után erőteljesen növekszik. Folyamatos metszést igényel, és nem árt rendszeresen permetezni, mert igen gyakran tetvesedik be.

A kerti iszalag (clematis) igen mutatós és kedvelt kúszónövény, melyet gyakran házak fala elé ültetnek, ahol kiválóan érvényesülhetnek színpompás virágai. Ez a lombhullató, jellemzően csavarodott fás szárú cserje akár 3-4 m magasra is felfuthat, azonban mivel nincsenek tapadó korongjai, minden esetben támasztékot igényel.

Érdemes tehát jól átgondolni, melyik futónövényt válasszuk, hiszen a rendszeres gondozással bármely fajta kertünk dísze lehet. A zöld burkolat alatt a fal nem nedvesedik be, hiszen a levelek a csapadékvizet tökéletesen elvezetik, így a vakolat száraz marad esős idő esetén is.
Társas házak esetén csak akkor ültessünk futónövényt, ha az összes lakó beleegyezését adta, és a rágcsálóirtást is rendszeresen elvégzik, hiszen ezek az állatok létraként használják az erőteljesen kapaszkodó növényt.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

 

2020-10-28T13:21:25+00:00
Go to Top