Belső udvar

Egy családi ház vagy társas ház belső udvara igényel némi kreativitást. Édesapám keresztapja Pesterzsébeten lakott egy csendes mellékutca aprócska családi házában. Az előkertben gyönyörű rózsatövek virultak egész nyáron, azonban az L alakú házacska hátsó udvarrészében olyan kicsi volt a terület, hogy egyszerű szürke betonnal fedték be. Sivár volt és színtelen. Nem is gondoltak arra, hogy a beton helyett használhattak volna terméskövet, dézsás növényekkel pedig hangulatossá varázsolhatták volna a fallal körbe vett helyet. Pedig olyan kézenfekvő.

Egy apró területű belső udvarról ritkán képzeljük el, hogy hangulatos kertet alakíthatunk ki belőle. Olykor a belső udvar túl árnyékos, vagy épp ellenkezőleg, a napsütés irgalmatlanul felmelegíti. Amit elsőre hátránynak gondolhatnánk, – az udvart körbeölelő falak – abból előnyt is kovácsolhatunk.

A téglafal védelmet nyújt, biztosítja a komfortérzetet, kizárja a kíváncsi pillantásokat. Ráadásul a falra bátran futtathatunk vadszőlőt vagy borostyánt, így azonnal kellemes környezetet hoztunk létre a belső udvarból. Amennyiben a fal nem tűnik túl erősnek, inkább használjunk növényfuttatót. Félárnyékos helyre ültethetünk Clematist, árnyékba pedig kúszó hortenziát vagy örökzöld loncot. Belső udvarnál azonban inkább a forróság és az extrém fényviszonyok a jellemzők, ezért olyan növények válasszunk, amelyek kedvelik a hőséget. Napos helyen jól érzi magát a levendula, a rozmaring, a mediterrán dézsás növények és a kis virágú petúnia.

Miután körbe vettük magunkat kedvenc virágainkkal, állítsunk védett helyre egy asztalt székekkel, és élvezzük munkák gyümölcsét. Amennyiben egy fikarcnyi árnyékos hely sincs a belső udvarban, mindenképp állítsunk fel egy napernyőt. A színpompás virágokon kívül dekorációs elemekkel is hangulatosabbá tehetjük apró kertünket:

• építhetünk pici vízmedencét vagy állítsunk az egyik sarokba csobogót,
• ha nem futtatjuk be a falakat növénnyel, akkor fessük színesre azokat,
• helyezzünk a falra tükröt, így optikailag megnöveljük a teret,
• mediterrán stílusú kaspókkal, vázákkal, cserepekkel igazi délvidéki hangulatot termethetünk,
• színes kültéri bútorokkal, élénk mintázatú párnákkal a vidám nyári életörömöt idézhetjük meg.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-28T13:58:37+00:00
Go to Top